Árulkodó hajhagymák

Fejbőrünk olyan, mint egy térkép: minden területe, a hajhagymától a hajszálakig, egy-egy szervünk egészségéről árulkodik. A hajanalitikus szakember az egyes területeken jelentkező eltérésekből konkrét szervi rendellenességekre is következtetni tud. Fel tudja mérni többek között a vegetatív idegrendszer feszültségét és a vérnyomást; megtudhatjuk, hogy elegendő-e a folyadékfogyasztásunk, és a szervezet nem küzd-e ásványianyag-hiánnyal – így fény derülhet a hajhullás, a korpásodás, a zsírosodás, a viszketés és egyéb hajproblémák okára.

Egészségünk2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.

Kép: Kecskemét, 2008. január 06. Hajhullás, fésülködés, hajápolás. Fotó: Ujvári Sándor

Árulkodó hajhagymák
Kecskemét, 2008. január 06. Hajhullás, fésülködés, hajápolás. Fotó: Ujvári Sándor

A kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt a haj rövid időn belül kifakul, töredezetté, szárazzá és fénytelenné válik, megritkul, hullik (főleg fésülködéskor), a szálak vége széthasad. Mivel a hajszálon minden idegrendszerre ható emlék, érzelmi blokk lenyomatot hagy, azt is meg tudják mondani, hogy a pácienst mikor érte olyan lelki trauma, amely a hajon is tükröződik.
Naponta átlagosan 80-100 hajszál hullik ki, ám ezeket jó esetben ugyanennyi újonnan megjelenő hajszál pótolja. Nem kell mindjárt megijedni a fésűnk láttán: ilyenkor, télen sokunknál intenzívebb a hajhullás. Orvoslásához gyakran annyi is elég, ha hajerősítő készítményeket és gyógysamponokat, puhító krémeket használunk a száraz fejbőrre, valamint odafigyelünk a kellő vitaminpótlásra meg a folyadékbevitelre.
Ezenkívül védjük fejbőrünket a zord időjárással szemben; főleg a fiatalokra jellemző, hogy szakadó hóban, súlyos mínuszokban is sapka nélkül vagánykodnak. Ha mindez nem segít, keressünk fel egy bőr-, esetleg belgyógyászt, hogy feltárhassa a kiváltó okokat és megkezdhessük az „ellentámadást”.
Még egy rossz hírünk van: apai és anyai ágon egyaránt örökölhetjük a hajhullási hajlamot. Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik hátra a hajvonal, addig a hölgyeknél rendszerint egyenletesen ritkul a hajállomány a fejtető teljes területén, s a hajvonal megmarad.
Érdekes „hajmódosulásokkal” jár együtt a várandósság is. Egyes nőknél a terhesség alatti hormonális változások megnyújtják a haj növekedési fázisát, így az a szokásosnál sűrűbb, dúsabb lesz. A szülés után a növekedési szakasz hossza visszaáll a normális értékre, s a terhesség alatt nőtt hajtöbblet java része kihullik.
A jelenség nemcsak gyermekáldás, hanem például nagyobb műtétek után is megfigyelhető. A fejbőr tisztán tartásával és a kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük elő az új hajszálak fejlődését – havonta kb. 1,25 centimétert.

Ezek is érdekelhetnek