Édes immunerősítők

Éljünk egészségesebben, és cseréljük le a cukrot juharszirupra, malátaszirupra, mézre vagy agávéra. Erre kér bennünket a Diéta és Fitnesz.

Egészségünk2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.
Édes immunerősítők

Sokszor gondoljuk azt, hogy ha száműzzük a cukrot az életünkből, akkor örökre búcsút kell mondanunk az édes ízek élvezetének. Pedig ez nem így van. Nagyon sokféle természetes alapanyagú édesítőanyag létezik, amelyekkel sütéskor, főzéskor vagy akár a reggeli kávénk ízesítésekor a cukrot helyettesíthetjük. Ezek a folyékony nedűk sokkal természetesebb hatásúak és édesebb ízűek, mint a mesterséges cukorpótlók, ráadásul tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nemhogy károsak lennének szervezetünkre, hanem védik és erősítik azt. A cukor ugyanis számos betegség kialakulásához járulhat hozzá: cukorbetegség, elhízás, emésztőrendszeri megbetegedés, szívinfarktus. Ha száműznénk a cukrot, akkor megszűnne az emésztési zavarok mintegy hetven százaléka; csökkennének az epehólyag, a gyomor és a nyombél gyulladásos megbetegedései, kevesebb károsodás érné a vékony- és vastagbelet.
Cukor helyett fogyaszthatunk például juharszirupot, ami a kanadai emberek étrendjében az elsődleges édesítőszer. A cukorhoz képest nem terheli meg az emésztőrendszert, és számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz. A koncentrátumot a juharfa nedvéből készítik (a fa nedve nagyrészt vízből, 3-5 százalék cukorból, rengeteg értékes ásványi anyagból áll). Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának csak egy rövid, de igen erős nyár áll a rendelkezésére, hogy az energiáit felhalmozza; ez keményítő formájában történik meg, amit a fa a gyökereiben raktároz el. Ez a keményítő a jó idő beköszöntével teljesen természetes cukorrá alakul. A juharfát heteken át megcsapolják (lyukakat fúrnak a fába, vödröt helyeznek alá), és várják, hogy a nedű kicsöpögjön. Ezt a nedvet később szirup sűrűségű koncentrátummá főzik: 1 liter sziruphoz kb. 40 liter folyadék kell. Vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy 100 százalékos, tiszta juharszirup legyen, és ne csak juharral ízesített folyadék, mert ennek mintegy 90 százaléka kukoricaszirupból és fehér cukorból áll.
Az agávészirupot a mexikói agávé növény nedvéből készítik. A legtöbb fogyókúrába jól beilleszthető, fogyasztása ajánlható még a diabetikus étrendbe is. Rendkívül gazdag vitaminokban, kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, szelénben, foszforban és krómban. Kétféle változata létezik: a világosabb és a borostyánszínű. A világosabb íze inkább a cukorszirupéhoz hasonló, míg a sötétebbé a mézre emlékeztet. Édességi foka viszont jóval magasabb a cukorénál vagy a mézénél: egy bögre (2,5 deciliter) cukor egyharmad bögre agávészirupra cserélhető.
A barna rizsből, árpából készült malátaszirup szintén alkalmas fogyókúrázóknak és diétázóknak. Lassan emésztődik, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Az árpából készült malátaszirup íze hasonló, mint a nádmelaszé, de csak feleannyira édes, mint a cukor vagy a méz. A barna rizs malátaszirupjában nagy mennyiségben van jelen a B vitamincsalád, és bővelkedik más ásványi anyagokban is. Jól beilleszthető lábadozó betegek vagy fogyókúrázók étrendjébe is. Jól illik édességekhez, palacsintákra öntetként, teába cukor helyett, de jól lehet vele salátákat, leveseket, különböző szószokat, mártásokat is édesíteni.
A nádmelasz a nádcukorgyártás termékeként keletkezik. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és nélkülözhetetlen aminosavakban. Sötét színű, a mézhez hasonló sűrűségű, a karamella ízére emlékeztető sűrű folyadék. Italonként 1-2 kiskanálnyi elegendő belőle. Nagyon jól lehet vele a pékárukat vagy akár húsos, szárnyas ételeket is ízesíteni.

Ezek is érdekelhetnek