Az orvos válaszol

Agynyomás, fogkezelés, gyógyszerfelírás

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.
Az orvos válaszol

Agynyomás jeligére
Olvasónk az agynyomás mérésének módjáról, az alacsony agynyomás okairól és gyógyításáról érdeklődik. Az agynyomást a liquor (agyvíz) nyomása határozza meg. Mivel a csontos koponya határt szab a nyomáskiegyenlítésnek, az agyvíz nyomásának emelkedése az agyszövetek nyomásának emelkedéséhez vezet. Ezt előidézheti például stroke, koponyasérülés okozta agyduzzanat, daganat, gyulladás vagy az agyvíz elfolyásának akadályozottsága. A liquornyomás csökkenésének oka lehet például a keményagyburok alatt elhelyezkedő vérömleny (szubdurális hematoma), de látszólag minden előzmény nélkül is felléphet. Tünete utánozhatja az agyhártyagyulladás tüneteit: heves főfájás, amely felkelve erősebb, lefekve enyhül. Megszűnhet a nyaki véna enyhe összenyomására. A beteg általános rosszullétről panaszkodhat, hányhat. A lumbálpunkció (csapolás) során ilyenkor 5 vízcm-nél alacsonyabb agyvíznyomást mérünk. Az alacsony agyvíznyomás kezelése: ágynyugalom, bőséges folyadékbevitel, infúzió adása. Olvasónk – a levele alapján – megnyugodhat, panasza valószínűleg nem innen ered.

Fogas kérdés jeligére
Olvasónknak a fél évvel ezelőtt elkészült hídját tartó foga begyulladt. Azt kérdezi: meddig tart a fogkezelés garanciája? A kérdés inkább az, hogy a fog mitől vált gyulladttá. Valószínűleg ennyi idő után a gyulladás már nem hozható összefüggésbe a fogkezeléssel. A gyulladás azonban mindenképpen kezelendő, mert a gyulladásos góc egyéb, súlyos betegséget is előidézhet. Okozhat például vese- és szívbelhártya-gyulladást. Tanácsos mihamarabb a gyulladás végére járni.

Recept jeligére
Olvasónk azt szeretné tudni, milyen sűrűn kell orvoshoz járnia gyógyszerfelírás miatt. A rendszeresen szedett gyógyszereket az orvos maximum három hónapra írhatja fel. Írhat egyszerre három hónapi adagot egy receptre, valamint felírhatja egyhavi adagonként három külön receptre. Azt az orvos dönti el, hogy az adott páciens esetében milyen gyakran van szükség ellenőrzésre. A jól beállított, tartósan normális vérnyomásértékekkel rendelkező betegnél elképzelhető, hogy az orvos csak háromhavonként rendeli vissza kontrollra. Ez különösen azoknál a pácienseknél jön szóba, akik otthonukban is tudják a vérnyomásukat ellenőrizni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek