Ha a hályog szürke

Ön tudta, hogy a szülőorvos miért ellenőrzi a csecsemő szemét egy lámpa segítségével? A szürke hályog miatt – amely azonban nem csak az újszülötteket veszélyezteti. Sőt! A szinte minden idős embert fenyegető katarakta kezelés hiányában akár vakságot is okozhat.

EgészségünkIlijin Kinga2008. 03. 14. péntek2008. 03. 14.

Kép: Kecskemét, 2007. április 15. Szemcsepp, alergia. Fotó: Ujvári Sándor

Ha a hályog szürke
Kecskemét, 2007. április 15. Szemcsepp, alergia. Fotó: Ujvári Sándor

A fejlődő világ országaiban a szürke hályog (amely gyakoribb, mint a zöld) a vakság fő oka, a betegség ott húszmillió embert érint. Európában a 65 és 75 év közöttiek fele, a 75 év felettiek csaknem háromnegyede szenved a kataraktának is hívott betegségtől – pedig az nemcsak az idősekre jelent veszélyt, akár veleszületett rendellenesség is lehet.
A szürke hályog magyar nevét annak köszönheti, hogy a pupillán, a szem fekete részén szürkés foltot képez. A betegnek ezen át kell szemlélnie a világot, így a betegség előrehaladtával egyre homályosabban lát, majd súlyos esetben, ellenőrzés és kezelés hiányában akár meg is vakulhat. Ilyenkor a szürke hályog mögött zöld hályog alakul ki, és a betegen gyakran már műtéttel sem lehet segíteni.
A betegség olykor újszülötteknél is előfordul, általában akkor, ha az anya a várandósság alatt rózsahimlő-fertőzésen esett át. A csecsemők esetében nagyon fontos a hályog mielőbbi eltávolítása, hiszen jelentősen lassíthatja fejlődésüket, ha nem látnak tisztán. Épp ezért az orvosok egy lámpa segítségével már a szülőszobán ellenőrzik a kicsik szemét.
A katarakta tulajdonképp a szemlencsét támadja meg. Általában mindkét szemen egyszerre jelentkezik, bár gyakran különböző mértékben. Nem valamiféle ránőtt rétegről van szó, hanem maga a lencse változik meg, annak anyaga alakul át. Ebből a beteg eleinte semmit nem vesz észre, hisz a szürke hályog fájdalommentes. Első lépésként rövidlátást eredményezhet, amit az emberek inkább boldogan fogadnak – újra látják a betűket, szemüveg nélkül is befűzik a tűt. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a betegség más tünetei: fényérzékenység, kettős látás, szem előtti foltok. Nemsokára a javulás is visszájára fordul, a színek sárgás árnyalatúak lesznek, a világ lassanként elhomályosul. A folyamat általában évekig tart, de ritkán egy hónap leforgása alatt is végbemegy.
A katarakta többféle lefolyású lehet attól függően, hogy a szem mely részén jelentkezik. A középen jelentkező hályog esetében a legjellemzőbb az átmeneti rövidlátás – ez a típus általában kezelhető egy ideig szemüveg hordásával. Az először a szemlencse szélein feltűnő homályosságot a beteg sokáig észre sem veszi, és csak miután középre terjedt a hályog, akkor kezd el homályosan látni. A legritkább típus a szemlencse hátsó részéről induló – általában ez okozza a gyors lefolyású folyamatokat.
A fokozatos homályosulás során sokszor elég, ha a szemorvos gyakran ellenőrzi a szemet, és időnként új szemüveget ír fel. Műtétre általában csak akkor van szükség, ha a hályog akadályozza a beteget hétköznapi tennivalóiban. Ez esetben a sérült szemlencsét lézeresen eltávolítják, és helyére műanyag vagy szilikonlencsét ültetnek be. Ma már a műtét is, a gyógyulás is gyors és eredményes. Magyarországon a szürke hályogot eltávolító műtétet teljes egészében finanszírozza a társadalombiztosítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek