Találkozás a testi vággyal

A kamaszkor felér egy új születéssel, amikor a gyermeki létet maga mögött hagyva lassan „megszületik” a felnőtt. Előbb a biológiai érés keserédes változásait tapasztalják meg az ifjak, majd jön a lelki érés meg az első találkozás a testi szerelemmel…

EgészségünkBalogh Mária2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: Kecskemét, 2008. március 16. Kamasz, serdülőkor, tinilány, smink, nő. Fotó: Ujvári Sándor

Találkozás a testi vággyal
Kecskemét, 2008. március 16. Kamasz, serdülőkor, tinilány, smink, nő. Fotó: Ujvári Sándor

Gyakorló szülőként mondom: legveszélyesebb időszak a 12–17 éves kor. Ilyenkor már szembesülnek testi változásaikkal a lányok és a fiúk is, „beindulnak” a hormonok, és szexuális álmaik, vágyaik lesznek. De mitől függ, hogy milyen nő lesz a kislányból s milyen férfi válik a kisfiúból?
– A legfontosabb az a családi minta, amit otthon lát a gyermek. Kérdés, hogy van-e olyan háttere, ami megfelelő irányt ad a nemi fejlődésnek – magyarázza Léder Éva szexuálpszichológus. – Vagyis ahol azt látja a serdülő: jó dolog nőnek, érték férfinak lenni, a szülők szeretetben élnek, és nem sütik le a szemüket, ha szóba kerül a testiség, maguk is ezt az egészséges mintát követik. A serdülők ebben az időszakban tanulnak meg azonosulni a saját nemiségükkel, különválasztják a két nemet, majd megtapasztalják az egymás iránti különleges vonzódást. A nemi szerepeknek megfelelően igyekeznek viselkedni, ezt támogatják a hormonok, a testi változások és biológiai fejlődésük is.
Napjainkban már számtalan tiniambulanciát, lánykaszakrendelést kereshetnek fel a szexuális élet előtti felvilágosításra várók. Erre azért is szükség van, mert sok családban még ma is tabu téma a serdülők szexuális kérdéseinek megválaszolása. Az orvosok a lánykaszakrendeléseken nemcsak szexuális tanácsokat adnak, de kezelik is a pácienseket – elsősorban gyulladásos nőgyógyászati betegségeket –, illetve megfelelő bel- és nőgyógyászati vizsgálat után, igény szerint, az alkatnak megfelelő fogamzásgátló tablettát írnak fel. Napjainkban már mód van a szexuális élet kezdete előtt a méhnyakrák kialakulását megelőző oltás beadatására.
A kamaszkor tulajdonképpen olyan, mint Odüsszeusz utazása Poszeidón tengerén. Tele van veszéllyel, kiszámíthatatlan istenekkel, nimfákkal és szirénekkel. De tele van kalanddal és tapasztalással is, ami a nehéz idők után erőssé és bölccsé teszi az ifjúvá fejlődött serdülőt. Ettől a kalandos utazástól nem lehet megóvni egyetlen gyermeket sem – legfeljebb felkészíteni rá, különben képtelen lesz felnőni…

Kerüljük a gólyamesét!
Pár évvel ezelőtt a 13–16 éves gyermekeket emlegették serdülőként. Ma viszont már csöppet sem számít ritkaságnak, ha a 8–10 esztendős kislányok mellei növekedni kezdenek, megjelenik a nemi és a hónaljszőrzetük, majd nem sokkal ezután a menzeszük.
Érdekes módon már az 1960–70-es évektől megfigyelhetővé vált az egyre korábbi nemi érés – mondja Tahy András, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász főorvosa. Ennek okát a kielégítő, fehérjében gazdag táplálkozásban vélték felfedezni, ami napjainkra még erőteljesebben jelen van. Ezzel szemben az élsportolóknál és a kórosan keveset étkezőknél (anorexiásoknál) nagyon későn következik be a nemi fejlődés. A túl kövér kislányok mellei korukhoz képest nagyobbak, mint kortársaiké, de ez nem tévesztendő össze a természetes növekedéssel!
A kutatások szerint a normális testsúlyú, kiegyensúlyozottan fejlődő lányoknál az emlők fejlődésének kezdetét egy-másfél évvel szokta követni a menstruációs ciklus. Ez kilencéves kor körül manapság már nem számít ritkaságnak és nem is tekintendő kórosnak. S vajon miként készítse fel a szülő gyermekét a szokatlan, olykor bizony kellemetlen érzésekkel járó nagy eseményre? Lényeges, hogy a gólyamesét semmiképpen ne akarja senki elhitetni gyermekével, mivel az egyértelműen félrevezeti őt, s később komoly csalódáshoz, lelki sérüléshez vezethet. Minden kérdésére a leány korának megfelelően, őszintén kell válaszolni, s biztosítani arról, nincs szó betegségről, amiért mellei hamarabb kezdenek nőni, mint az osztálytársainak. Ez alkati kérdés, melyet többnyire a gének határoznak meg, meg a már említett modern táplálkozási szokások.
Ha hétéves kor alatt tapasztaljuk az emlők növekedését, netán váladékozását, orvoshoz kell fordulni. Pánikba ekkor sem szabad esni, de jobb szakemberre bízni a helyzet megítélését. S ha már a menzesz is bekövetkezett, magyarázzuk el gyermekünknek a folyamat okát és lényegét. Továbbá világosítsuk fel az ilyenkor ajánlatos tisztálkodási szokásokról és az egészségügyi betét használatának lényegéről. Azt is mondjuk el, hogy ettől a pillanattól fogamzásképesek a lányok, vagyis a kislány biológiailag „kis nővé” változik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek