Döglött pirulák

Nem gyógyszer a lejárt gyógyszer, mégis sokunk házi patikájában ott gyülemlik, míg ki nem kerül a kukába. Pedig megszabadulhatnánk tőle ennél sokkal európaibb módon is: ha bedobnánk a gyógyszertári gyűjtődobozba.

EgészségünkValló László2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.

Kép: gyógyszerszemét NAP

Döglött pirulák
gyógyszerszemét NAP

Dráguló gyógyszer ide vagy oda, minden ötödik fölírt, kiváltott és kifizetett kenőcs, pirula „megdöglik” a magyar háztartásokban, azaz lejár a szavatossága, mielőtt bárki fölhasználná. Ott lapít a házi patika gyógyszerkupacának az alján, míg végül – egy hirtelen támadt rendrakás nyomán – a szemeteskukában végzi. Amiben csak egy a jó: nem a beteg szervezetnek kell megbirkóznia vele. A szavatosságát vesztett gyógyszer ugyanis már nem orvosság: legjobb esetben hatástalan, rosszabb esetben enyhén, de akár veszélyesen mérgező is lehet (leginkább úgy, hogy a mellékhatást okozó vegyületek ártó hatása fölerősödik).
Ettől tehát valóban meg kell szabadulni. De nem mindegy, hogyan!
A legkényelmesebb megoldás – ki a kukába! – több veszélyt is hordoz. Például azt, hogy guberálók kiguberálják, és jutányos áron kínálják az egyébként valóban drága gyógyszert. Amivel csak annyi baj van, hogy fölfeslik kissé a doboza, egészen véletlenül éppen a szavatosságot jelző dátum helyén. Így aztán a valamelyikünk által kidobott gyógyszer kerülhet vissza hozzánk „jutányosan”. A másik gond, hogy a szemétlerakó helyekre kerülő orvosságokból kioldódnak a bennük szép számban lévő olyan vegyületek, amelyek mérgezik a talajt, illetve az ivóvizet. Mindkét káros következménynek elejét vehetjük azzal, ha az ilyen célból rendszeresített gyűjtőkonténerbe gyűjtjük a gyógyszerhulladékot.
Hazánkban két és fél éve kezdődött a lejárt szavatosságú gyógyszerek szelektív gyűjtése, és az elmúlt évek kampányainak hatására 25­30 százalékunk már gyűjtőkonténerbe dobja a hulladék gyógyszerét. (Hetven százalékunk sajnos még mindig fütyül az egészre.) Az ÁNTSZ által jóváhagyott és felügyelt, teljesen zárt rendszerű és az egész országra kiterjedő gyűjtőhálózat mindannyiunk számára elérhető. Ahol vásároltuk, oda minden esetben vissza is vihetjük a lejárt vagy fölöslegessé vált gyógyszereinket. A gyógyszergyűjtő dobozokkal leginkább a közforgalmú gyógyszertárakban, fióküzletekben, ritkábban a gyógyszert is árusító kereskedelmi egységekben, így benzinkutaknál és drogériákban találkozhatunk. Sok helyen azért nem teszik ki a gyógyszertár előterébe, mert kulturálatlan honfitársaink teledobálják mindenféle szeméttel…

Ezek is érdekelhetnek