Természetes csodaszerek

Joggal gyanakszunk, ha csodaszerekről hallunk, olyan készítményekről, amelyek egy csapásra orvosolják összes nyavalyánkat. Ilyenek ugyanis nincsenek. Léteznek azonban olyan természetes anyagok, amelyek szervezetünkre gyakorolt hatása valóban csodaszámba megy.

EgészségünkValló László2008. 09. 12. péntek2008. 09. 12.

Kép: hal egészséges táplálkozás hekk 2008 09 04 Fotó: Kállai Márton

Természetes csodaszerek
hal egészséges táplálkozás hekk 2008 09 04 Fotó: Kállai Márton

Omega-3 zsírsavak: őriznek és védenek. Elképzelhetjük, mennyire nincsenek bőviben a zöldségnek-gyümölcsnek a sarkkörön túl élő eszkimók. Mégis messzire elkerülik őket a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj, de a daganatos kórok is igen ritkák közöttük. A magyarázat: a sokféle tengeri hal, ami a fő táplálékukat jelenti (miként azoknak a japánoknak is, akik ma is a hagyományos táplálkozást követik). A csodát a halhús rejti, közelebbről az omega-3 zsírsav, amelynek kedvező élettani hatását egyre több kutatási eredmény igazolja. (Régebben F-vitaminként volt ismert.)
Az omega-3 zsírsavak a biológiai védelem egyik legfőbb eszközei. Esszenciális (nélkülözhetetlen) zsírsavak, ami azt jelenti, hogy szervezetünk sajnos nem tudja ezeket előállítani, így csak a táplálékkal vihetők be. De ha már benn vannak, hatásosan segítik a szív- és érrendszer egészséges működését, a vér kívánatos koleszterinszintjének fönntartását, a normális vérnyomás megőrzését. Védik a szervezetet a vérrögképződés és az érelmeszesedés ellen is. (Az infarktuson már átesett betegek esetében csökkentik az újabb infarktus kockázatát.) Újabban pedig amerikai kutatók azt derítették ki, hogy hiányuk olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek következtében a szervezet kevésbé tudja fölvenni a harcot a stresszel, illetve a különféle lelki megpróbáltatásokkal, veszteségekkel. Vagyis az omega-3 zsírsavak természetes antidepresszánsok is: enyhítik a depressziót.
A lazac, a szardínia, a tonhal, a makréla, hazai halaink közül pedig a pisztráng és a busa tartalmaz nagy mennyiségben ilyen zsírsavakat, ezen kívül a dió, a lenmag és a lenolaj. Mi, magyarok csak a töredékét fedezzük napi omega-3 szükségletünknek a táplálkozás során, aminek a gyengébb biológiai védelem lehet a következménye. Együnk több halat és fogyasszuk rendszeresen a diót: ez az első számú recept. Étrend-kiegészítőként pedig például a lazacolaj-kapszula szedésével növelhetjük a kívánatos szintre omega-3 szükségletünket.

Q-10 koenzim: az általános mozgósító. Az öregedés ellenszerének is nevezik, ami persze túlzás, azonban a testünk energiaellátásában betöltött kiemelkedő szerepe folytán valóban része van abban, hogy az idősödő szervezet is jó karban, jó erőben maradhasson sokáig. A Q-10 a szervezet egyfajta katalizátorának tekinthető: fölgyorsítja, illetve a szervezet számára kedvezőbb irányba tereli az energiatermelő folyamatokat. Ennek keretében indítja be és tartja működésben a sejtek parányi erőműveit (a mitokondriumokat) és készteti őket nagy energiatartalmú „tüzelőanyagok” (adenozin-trifoszfátok) előállítására. Ebből fakad például antioxidáns hatása is: késlelteti a szervezet öregedését, megakadályozza a rákot okozó sejtek elszaporodását, egyúttal erősíti az immunrendszert is.
Szervezetünk 30 éves koráig még előállítja a Q-10 koenzimből számára szükséges mennyiséget. Harmincon túl azonban egyre gyakrabban mutatkozik a hiánya, ez az életkor előrehaladtával rendszerint tovább növekszik, ami különböző rendellenességekben jön elő. Közöttük a leggyakoribb a magas vérnyomás és a különböző szívpanaszok. Megfigyelések sora bizonyítja, hogy a szívritmuszavarral és az elégtelen szívműködéssel küzdő betegek esetében szinte minden egyes esetben kimutatható a Q-10 tetemes, krónikus hiánya. Ha azonban elegendő mennyiségben van jelen, csökkentheti a magas vérnyomást és megakadályozhatja az érelmeszesedést, a fogágybetegségek, illetve a fogínygyulladás gyógyításában pedig fölülmúlhatatlan eredményeket ér el.
A Q-10 koenzim leggazdagabb természetes forrásai a lazac, a szardínia, a makréla, a marhaszív és a marhamáj. Táplálékkiegészítőként pirula, kapszula és ampulla formában kapható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek