Az orvos válaszol

FÉLELEM jeligéjű olvasónk a madárinfluenzás esetekről szóló híreket hallva retteg a betegségtől, ezért szeretne többet tudni róla. Az influenzavírusok sokféle formát ölthetnek, felületi antigénjeiket változtatva újabb és újabb fajokat hoznak létre.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Az orvos válaszol

A madárinfluenza H5N1 A vírusa normális körülmények között csak akkor fertőz meg embert, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe. A szárnyas állatokkal foglalkozók a legveszélyeztetettebbek, akik munkájuk közben madárinfluenza-vírussal telített port lélegezhetnek be, ezért nekik megelőző óvintézkedésként védőmaszkot kell viselniük.
Szerencsére az influenzavírusok ellenálló képessége kicsi: a testváladékok beszáradása, a különböző fertőtlenítőszerek, a 60 Celsius-fok feletti hőmérséklet elpusztítja őket. A madárinfluenza emberről emberre nem terjed. Az emberről emberre terjedő feltételezett vírus a madárinfluenza-vírus és a humáninfluenza-vírus mutánsaként jöhet létre, de az már egy új vírus lenne. Ellene védekezni csak akkor lehet, ha megismerjük az antigénszerkezetét. Fontos hangsúlyozni, hogy a galambok és a vadon élő énekesmadarak téli etetése nem növeli az emberi influenzás megbetegedések kialakulásának veszélyét.

Ezek is érdekelhetnek