Falja fel egyszerre!

Minden év utolsó hónapja a gasztronómiai bűnözésé. Azon belül is az édességhabzsolásé, legyen az csokoládé, karamella vagy cukorka. Kár emiatt lelkiismeret-furdalást éreznünk, Mikulás és karácsony környékén különösen nehéz ellenállni az édes élvezeteknek.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2008. 12. 11. csütörtök2008. 12. 11.

Kép: KecskemŽt, 2008. december 08. Csoki, ŽdessŽg, gyerek. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Falja fel egyszerre!
KecskemŽt, 2008. december 08. Csoki, ŽdessŽg, gyerek. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Érthetett valamicskét az érzéki csábításhoz Casanova, aki erotikus meséit fűszeres csokoládéval édesítette. Marie Antoinette már azt is tudta, hogy a csoki a leendő szépségipar sztárja lesz: ő maga mézes-fahéjas-vaníliás csokoládéval masszíroztatta át a testét. A kérdés tehát napjainkban már nem az, hogy a barna-fekete arany boldoggá és széppé tesz-e, hanem a mikéntre keresik a választ.
Egyik elmélet szerint fogyasztásakor és illatának belélegzésekor az agyban béta-endorfinok keletkeznek, melyek egyfajta jó érzés kialakulásához vezetnek, hozzájárulnak az ellazuláshoz, sőt a testi fájdalomérzetet is csökkenthetik. Egy másik nézet azt állítja, hogy ha a boldogsághormon megnövekedett termelődéséhez jön még kis mennyiségű koffein meg kevéske teobromin, együttesen olyan hatást fejtenek ki az agyban, mint a drog. Igaz, ahhoz, hogy a fellegekben érezzük magunkat, körülbelül 150 tábla csokoládét kéne befalnunk egyszerre…
Megjegyzem: a fogorvosok – beletörődve, hogy a bűnös decembert írjuk – inkább a „nagy zabálás” hívei. A gyerekek, ahogy megkapják, igenis falják fel egyben a Mikulás-csomagot, és a felnőttek is nagy adagokban dézsmálják meg a karácsonyfára szánt szaloncukrot. Sokkal rosszabb ugyanis, ha sokszor és piciket eszegetünk. Hogy miért? Mert a szakemberek nem bíznak (teljes joggal!) abban, hogy minden apró falatozás után elrohanunk fogat mosni.
Érdemes szem előtt tartani a minőséget is. Aki olcsó „ipari” csokit töm magába, az túl sok cukrot és zsírt fogyaszt, ami növeli a kalóriabevitelt. A jó minőségű csokoládé viszont a valódi kakaó által kész ásványianyag-raktár: sok benne a vas, a magnézium, a kálium, a cink és a mangán. Ezek pedig szerepet kaphatnak a szívbetegségek és a rák megelőzésében, lassítják az öregedési folyamatot.
És lám, újra itt vagyunk a szépségiparnál, amely a fiatalító csokis arcpakolások után újabban a karcsúsító hatásával kérkedik. Persze nem elmajszolva, hanem külsőleg, masszázsolaj vagy krém formájában a bőrbe juttatva… Vajon ez beleszámít a magyarok éves fejenkénti átlagos 4 kilós édességfogyasztásába? Mindenesetre sok csokipakolásnak kell még száradni az arcunkon (lelkünk rajta!), hogy utolérjük a belgák, a svájciak vagy az osztrákok évi tíz kilóját. Szóval hajrá, Jézuska!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek