Putyin nem tett üres ígéreteket: Washington lépésén múlik a világ sorsa
mandiner.hu
A csiperkegomba újabb előnyös tulajdonságára derült fény.
A sokoldalúan felhasználható csiperkegomba újabb előnyös tulajdonságára derült fény: miként egy friss kutatás megállapította, a fogyasztása a vércukorszintre is pozitívan hat – írja a Magyar Mezőgazdaság a healthnews.com cikke nyomán. A csiperke kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, így könnyen tolerálható a diabétesszel élők számára. A magas rosttartalom szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében. A kutatás résztvevői 16 héten keresztül napi 100 gramm csiperkét fogyasztottak. Vizsgálták náluk a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, a gyulladásos és az oxidatív stressz markereket. A gombafogyasztás hatására megnövekedtek az antioxidáns markerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben. Ezek mind hozzájárulnak a cukorszint szabályozásához.
Alacsony zsírtartalma miatt a csiperke a magas koleszterinszintű betegnek is jó választás. Antikoleszterinémiás hatása is lehet, ami hozzájárul a vér rossz koleszterinszintjének csökkentéséhez, segítve ezáltal a szív- és érrendszer egészségét, az érelmeszesedés megelőzését.
Állatokon végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbeteg patkányoknál a csiperkepor rendszeres fogyasztása után a vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint jelentősen csökkent, miként a máj enzimaktivitás, különösen az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz, valamint a májtömeg is. Ezek az eredmények pedig a máj jobb egészségére utalnak.
mandiner.hu
borsonline.hu
life.hu
magyarnemzet.hu
bama.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
mandiner.hu
origo.hu
origo.hu