Kis seb, nagy gond

A diabéteszes láb a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye. Ennek ellenére sokan nem törődnek a többnyire fájdalommentes, enyhe tünetekkel, amelyek hátterében veszélyes gond húzódhat meg.

EgészségünkB. Pintér Dalma2023. 12. 03. vasárnap2023. 12. 03.

Fotó: megaflopp

Fotó: megaflopp

A magas vércukorszint elsősorban a mikrokeringést, vagyis a hajszálereket károsítja, amelyek az oxigént és a tápanyagot juttatják el a szövetekhez. Ha a láb bőre, izmai, idegei a szükségesnél kevesebb vért kapnak, romlik a működésük. ­Emiatt a nagyerekben is kialakulhat érszűkület, a láb érzőképessége sérül. A diabétesz szövődményeként je­­lentkező idegkárosodás (szaknyelven neuropátia) a lábra hat ki a leginkább. A beteg zsibbadtnak, hidegnek érzi e végtagjait, kevéssé vagy nem észleli az azokat érő fájdalmas ingereket, a túlterhelést, a meleget, a hideget, illetve sebek alakulhatnak ki a talpán.
– Az idegek állapota és a láb vérellátása fokozatosan romlik. Az állandósuló neuropátiás fájdalmak, a szaggató, égő érzés, a bőr kipirosodása, az alsó végtagok formájának megváltozása figyelmeztető tünet. Az érzészavar következtében a beteg nem észleli, amikor a lábát túlzott nyomás vagy terhelés éri. A kialakuló bőrkeményedés, tyúkszem harmada lábfekélyt idézhet elő. A bőr hasadásával kezdődő probléma többnyire nem jár fájdalommal, de komolyan kell venni, mert a kezeletlen seb végtagvesztéshez is vezethet – magyarázza dr. Mező Róbert ortopédsebész főorvos, a Semmelweis Egyetem mesteroktatója.
A cukorbeteg sebe lassan gyó­gyul, és könnyen elfertőződhet. Ha elkap egy gyors lefolyású gyulladást, az izomelhaláshoz vezethet. Ezért a sebet pár órán belül szükséges lenne feltárni – figyelmeztet a főorvos. Hangsúlyozza, hogy Magyarországon az amputációk száma négyszerese az európai átlagnak. A Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban elvégzett felmérés kimutatta, hogy e beavatkozások 70-80 százaléka nem az életkorral gyakorta jelentkező érszűkület, hanem a cukorbeteg láb kialakulása miatt vá­­lik szükségessé.
Minden óvintézkedés alapja a jól kezelt diabétesz, az egészséges életvitel, az előírás szerint mért, kontroll alatt tartott vércukorszint. Lényeges a megfelelő lábápolás, a rendszeresen végzett pedikűr. A po­diáterek – speciális lábápolók – nagy fordulatú maróval távolítják el a talpon keletkezett bőrkeményedéseket, elébe menve a fertőzések kialakulásának – részletezi dr. Mező Róbert. A megelőzés másik lényeges része a megfelelő lábbeli viselése, amellyel a felére csökkenthető az amputációk száma. Ha a beteg mindezekre figyel, megelőzheti a lábszövődményeket – emeli ki a szakember, a Dr. Orto vállalat létrehozója, mely szervezet úttörő szerepet játszik az ortopédiai lábelváltozások kezelésében, a diabéteszes láb ellátásában, a gyógyászati eszközök kifejlesztésében. A cukorbetegség során a láb deformálódhat, ödéma alakulhat ki rajta. Az érintettnek olyan lábbelit kell viselnie, amelybe belefér a 8-10 milliméter vastag, két réteg habanyagból készített cukorbeteg-talpbetét. Dr. Mező Róbert irányításával – aki 2023-ben elnyerte a Richter Érdemérem Díjat – kifejlesztették az említett elveknek megfelelő cipőkonstrukciót. Következő lépésként megalkották a pá­ciensek kilencven százalékát lefedő, 29 elemű kaptasort, amellyel a diabéteszes lábra viszonylag könnyen tudnak cipőt gyártani.
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) szintén felismerte a megelőzés fontosságát. A főorvossal együttműködve oktató videósorozatot készítettek, amely öt oldalról közelíti meg a cukorbeteg láb problémáját: a bőrgyógyász, a podiáter, a háziorvos, a sebész és a gyógyászati segédeszközökre spe­cia­lizálódott szakember szemszögéből, valamennyien fontos szereplői a cukorbetegek ellátásának. Létezik egy hatodik film is, amely a beteg nézőpontjából közelít a problémához. Továbbá Diabétesz és a láb címmel felvilágosító füzetet adtak ki, amely szintén az orvos-beteg tájékoztatást szolgálja.

A cukorbeteg önvizsgálata

Panasz esetén, de legalább évente egyszer vizsgáltassa meg orvossal a végtagjait. Viseljen ortopéd cipőt, és a felhúzása előtt tapintsa meg, hogy nem került-e bele idegen tárgy (például egy kavics), mert gyakran ezért alakul ki fekély a lábon. A hagyományos pedikűr helyett válassza a gépi megoldást. Lábápolásra használja a gyógyszertárakban kapható diabéteszes krémet – sorolja a legfőbb tanácsokat dr. Mező Róbert, aki szerint, ha az érintett megfogadja az orvosi javaslatokat, akkor cukorbeteg lábbal is teljes életet élhet.

 

 

Ezek is érdekelhetnek