A gabonák anyja

A quinoa sokak számára ismeretlen alapanyag a konyhában, hol­ott igen tápláló és értékes gabonaféle. Dél-Amerikából származik, ahol már Kr. e. 5000 körül termesztették az Andokban fekvő Titicaca-tó környékén. A burgonya után ez volt az inkák második legfontosabb terménye, ezért a ga­­bonák anyjának is nevezték.

Egészségünk(he) 2024. 04. 15. hétfő2024. 04. 15.

Fotó: Annie Wells

Quinoa is technically a seed, but is consumed like a grain. It has been cultivated for thousands of Fotó: Annie Wells

Sokféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink) tartalmaz, de igen gazdag B-, C- és E-vitaminban is. Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik. A többi gabonához képest magasabb a fehérjetartalma, és mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, lúgosító tulajdonsága miatt a méregtelenítő­kúráknak is fontos alapanyaga. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít megelőzni egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 
Enyhe, dióra emlékeztető íze miatt sok mindenre használhatjuk, például raguk, levesek gazdagítására, vagy egyszerűen köretként. A quinoát célszerű főzés előtt átmosni, a magok felszínén ugyanis egy szaponin nevű anyag található, amely kesernyés, szappanszerű ízt ad neki. Elkészítése megegyezik a rizsével vagy a kölesével. Olajon egy kicsit elő lehet pirítani, azután 2-2,5-szeres hideg vízben tegyük fel főni, ízlés szerint fűszerezve. 15-20 perc alatt fő puhára. Készíthető belőle tejberizshez hasonlító édes desszert is, amit gyümölcsökkel kombinálhatunk.(he) 
 

Tudta? 

Bár gabonaként emlegetjük, de a quinoa (Chenopodium quinoa) az álgabonák közé tartozik. A ha­­gyományos gabonaféléktől abban különbözik, hogy apró magjai növényrendszertani értelemben nem gabonaszemek, azonban tápanyagtartalmuk és konyhai felhasználhatóságuk nagyon hasonló. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetnek