Rang és vagyon se védhet meg

A brit királyi családban III. Károly februári bejelentése után nemrég a menye, Katalin hercegné videón beszélt arról, hogy ő is rákbetegségben szenved. Mindketten elképesztő példát és kitartást tanúsítottak azzal, hogy a nyilvánossággal is megosztották küzdelmüket. Mit üzen mindez számunkra?

EgészségünkSzijjártó Gabriella2024. 04. 08. hétfő2024. 04. 08.

Fotó: WPA Pool

The King And The Queen Consort Visit Yorkshire - Day Two Fotó: WPA Pool

Kezdjük egy régi ellenpéldával! Franklin D. Rooseveltnek, az Egyesült Államok 1933–45 közötti elnökének hirtelen eltűnt a szemöldöke feletti rejtélyes foltja. Soha nem ismerték be azt a feltételezést, hogy az elszíneződés melanoma, azaz bőrrák volt, ami agyi áttétet okozva vezetett az elnök szívrohamához. Ezenkívül Roosevelt paralízisét is sokáig igyekeztek titkolni, holott idővel már csak fémkeretre vagy másokra támaszkodva tudott állva maradni. Rengeteg fotó készült róla ülő helyzetben, ám a fotósok eleinte nem örökíthették meg az elnököt kerekesszékben. Azt a hamis mítoszt őrizték, amíg csak lehetett, hogy a legendás vezető (túl az ország II. világháborús győzelmén) nem maradhat alul a betegséggel szemben…

Szerencsére napjainkban sokkal inkább az a gyakorlat jellemző, hogy a híres emberek nyíltan beszélnek az őket sújtó egészségügyi gondokról, a tapasztalataikról vagy a krónikus betegséggel való együttélésről. Mert, bizony, senki sem sérthetetlen. Nincs az a pozíció, rang, csillogás és vagyon, amely megóvna bárkit egy esetleges betegségtől.

Február elején jelentette be a britek uralkodója, III. Károly, hogy egy ideig a nyilvános programokon nélkülözni kell a jelenlétét, ugyanis rák miatt kezeléseket kap. A király betegségének részletei egyébként ismeretlenek, így nem tudni, melyik stádiumban és egyáltalán, milyen kórral küzd pontosan. Eredetileg januárban prosztatameg­na­gyob­bodás miatt feküdt kés alá, ám a palota közleménye szerint nem prosztatarákról van szó.

„Bátorító azt hallani, hogy a saját diag­nózisom megosztása hogyan segítette elő a közvélemény megértését, és hogyan világított rá mindazon szervezetek munkájára, melyek a rákbetegeket és családjaikat támogatják az Egyesült Királyságban és szerte a világon. Fáradhatatlan gondoskodásuk és elkötelezettségük iránti egész életre szóló csodálatom most, a személyes tapasztalataim nyomán még nagyobb” – nyilatkozta a 75 éves uralkodó, miután felfedte a betegségét.

A napokban derült ki, hogy III. Károly és szeretett menye, Katalin hercegné egy cipőben járnak, mindketten küzdenek a gyilkos kórral. A háromgyermekes édesanya egy videóüzenetben vallotta be, hogy az előre tervezett, januári hasi műtét után miért tűnt el a nyilvánosság elől: rákos sejteket találtak a beavatkozást követően, emiatt most megelőző kemoterápiás kezelést kap. 

The Princess Of Wales Delivers Keynote Speech At The Shaping Us National Symposium
Katalin hercegné videoüzenetben hozta nyilvánosságra a szomorú hírt (Fotó: Max Mumby/Indigo)

A hercegné elmondása szerint férjével (Vilmos walesi herceg és trónörökös) mindent megtettek és megtesznek azért, hogy a gyermekeik a lehető legjobb körülmények között tudják feldolgozni ezt az információt. Ehhez időre volt és van szükség. „Napról napra erősebb vagyok azáltal, hogy olyan dolgokra koncentrálok, amelyek segítik a gyógyulásomat” – mondta a videóban a 42 éves hercegné. Hozzátette: férje mindenben mellette áll.

A Buckingham-palota friss közleménye szerint őfelsége rendkívül büszke Katalinra, amiért ilyen nyíltan beszélt az állapotáról. Egyetértünk vele, azt remélve, hogy a hírességekre vetülő médiafigyelem talán legfontosabb hozadéka az egészségmegőrzés és a szűrővizsgálatok fontossága lehet. 

LADY GAGA. Az Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjas amerikai énekesnő a 2017-es önéletrajzi filmjében vallott először arról, hogy életét egy gyógyíthatatlan betegség, a fibromyalgia keseríti meg. Folyamatos ízületi és izomfájdalommal küzd, ami a mentális egészségére is kihatással van, és komoly alvászavart okoz. A tünetek mára már enyhíthetők, a megfelelő táplálkozás, az állandó testmozgás és a stressz elkerülése segíthet a fájdalom csökkentésében.

 

DANIEL RADCLIFFE. A Harry Potterként megismert brit színész koponyaűri nyomástól szenved. A fájdalom enyhítésére korábban alkoholhoz nyúlt, ami komoly függőséggé alakult át nála; végül sikerült abbahagynia az ivást, azóta gyógyszerekkel igyekszik enyhíteni a mindennapos szenvedést. Emellett diszpraxiával is küzd: ennek a neurológiai rendellenességnek a legfőbb fizikai tünete a koordinálatlanság, a betegek általában beleütköznek dolgokba, nehezen uralják a mozgásukat.

 

MICHAEL J. FOX. A Vissza a jövőbe sikerfilmek főszereplőjeként berobbant, 63 éves amerikai-kanadai színésznél több mint három évtizeddel ezelőtt diagnosztizálták a Parkinson-kórt, azóta méltósággal viseli a betegséget. A visszavonult, majd tolószékbe kényszerült színész számára ugyan mindennap nehézséget okoz a kór (legfőbb tünetei a test különböző részeit érintő remegés, a merev izmok és a beszéd elmosódása), de szerettei körében jól érzi magát. 


 

 

Ezek is érdekelhetnek