Visszatér a szamárköhögés?

Járványról egyelőre nincs szó, de egyre több a szamárköhögéses eset Magyarországon. A betegség elsősorban az újszülötteket, csecsemőket veszélyezteti, akik vagy oltatlanok, vagy csak részben oltottak.

Egészségünk2024. 08. 05. hétfő2024. 08. 05.

Kép: Borítóképünk illusztráció, Fotó: Vajda János, Forrás: MTI

Borítóképünk illusztráció
Fotó: Vajda János Forrás: MTI

Mint ahogy más európai országokban, így Magyarországon is megszaporodott a szamárköhögéses esetek száma – nyilatkozott az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) járványügyi főosztályának osztályvezetője. Dr. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy idén már 153 gyanús esetet regisztráltak, két csecsemő pedig meghalt a szamárköhögés és annak kialakult szövődményei miatt. A két haláleset az ország két különböző pontján történt, a kicsik otthon kaphatták el a betegséget. A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően járványról nem beszélhetünk, a betegség szórványosan fordul csak elő. 
A szamárköhögést a Bordetella pertussis baktérium okozza. Cseppfertőzéssel terjedő betegség, amely a fertőzött személy köhögésével vagy tüsszentésével könnyen átadható. A beteg a tünetek megjelenésétől nagyjából a köhögési rohamok harmadik hetéig fertőző. Felnőtteknél és oltottaknál enyhe a lefolyása, és nem is feltétlenül gondol arra az érintett, hogy szamárköhögése van. Sokkal súlyosabb azonban, amikor olyan kisgyermekek fertőződnek meg, akik részlegesen vagy még teljesen oltatlanok. Esetükben a betegség kórházi kezelést igényel, sőt akár életveszélyes is lehet. 
Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot – figyelmeztetnek a szakértők. Ezért a szülést követő első 6-8 hétben nem tanácsos vendégségbe menni az újszülöttel, érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, korlátozni az újszülöttet látogatók fogadását. 
A várandós kismamáknak pedig javasolt az emlékeztető oltás, mert az a babát is védi, hiszen a csecsemők csak két hónapos korban kapják meg a szamárköhögés elleni oltást, immunrendszerük ugyanakkor még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben. Az NNGYK felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában részt vevők számára is javasolt a védőoltás. 
Jelenleg Magyarországon egy oltóanyag áll rendelkezésünkre, amely receptköteles és térítés ellenében érhető el. Beadása után nagyobb mellékhatásra, mint a helyi bőrpír, nem kell számítani. A védőoltás kérhető a háziorvostól vagy védőoltási központban. A készítmény ára, mi­után nem támogatott gyógyszer, patikánként eltérő, általában 12 500 és 15 500 forint közötti összegért lehet megvásárolni. 
Európa néhány országában – így Ausztriában, Dániában és Norvégiában – már 2023-ban megkezdődött a szamárköhögéses esetek számának emelkedése. Magyarországon ez év 20. hetétől nőtt a bejelentett pertussisgyanús esetek száma. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet, hogy ez egy kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban, ezért a hatóság folyamatosan nyomon tudja követni a járványügyi helyzetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket. 
 

Tudta?

Magyarországon 1954-ben vezették be kötelezően a szamárköhögés elleni kombinált vakcinát: először 2 hónaposan kapnak a gyerekek oltást, majd az emlékeztetőt 11 éves korukban. 
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek