Kellemetlen pirulás

Egészségünk(he) 2024. 03. 05. kedd2024. 03. 05.

Fotó: sruilk

A,Closeup,And,Side,Profile,View,Of,A,Mature,Caucasian Fotó: sruilk

Elsősorban a változókorba lépett, világos bőrű hölgyek életét keseríti meg a rosacea (rozácea) az arcon megjelenő pirosság, mely jellemzően 30–50 éves kor között jelentkezik. Kialakulásának okát egyelőre kutatja az orvostudomány. A tünetek hátterében gyakran a faggyúmirigyek kóros működése és az ahhoz társuló immuneredetű gyulladás áll, emiatt jellemzően a faggyúmirigyekben gazdag területeken, az orcákon, orron, homlokon, állon alakul ki a bőrpírt, apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség. Sok esetben a családi hajlam és az öröklődés is kimutatható. 
A rosacea általában több év alatt fejlődik ki, időközben a tünetek hol javulnak, hol kifejezetten romlanak. Eleinte csak kipirulásnak tűnhet, amikor többet éri az arcot a nap, vagy hidegből melegbe érkezik az ember, később már a külső körülményektől függetlenül is állandóvá válik a pirosság. A betegség előrehaladott állapotában akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület: a borvirágos orr vagy rhinophyma azonban szinte kizárólag csak férfiaknál fordul elő. 
Már a legenyhébb gyanús jelek jelentkezésekor érdemes bőr­gyó­gyász­hoz fordulni, hogy megakadályozhassuk a rosacea teljes kifejlődését – tanácsolja dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergoló­gus, klinikai immunológus. Ugyan a betegséget gyógyítani egyelőre nem lehet, de a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként gyakran rendelnek el antibiotikum-tartalmú krémeket, súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, míg ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak plasztikai mű­­tét jöhet szóba. 
Ha valakinél fennáll a hajlam, a rosacea kialakulását megelőzni nem lehet, de némi odafigyeléssel csökkenthetjük a tünetek előfordulásának valószínűségét: miután megkaptuk a kellemetlen diagnózist, érdemes kerülni a fűszeres ételek, forró folyadékok fogyasztását, mellőzni a dohányzást és az irritáló kozmetikumokat. És nem utolsósorban már az első, kora tavaszi napsugaraknál szükséges az óvatosság, a fényvédelem.
 

 

Ezek is érdekelhetnek