Születésnapot ünnepelünk

EgészségünkHabik Erzsébet2025. 08. 31. vasárnap2025. 08. 31.

Kép: Profiterol torta 2013.11.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Németh András Péter

Születésnapot ünnepelünk
Profiterol torta 2013.11.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Németh András Péter Forrás: www.napocska.eu

Hozzávalók: 

  • 1 kis csomag leveles tészta

A piskótához: 

  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt

Az égetett tésztához: 

  • 1 dl víz
  • 5 dkg zsír
  • 1 csipet só
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás

A krémhez: 

  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 evőkanál cukor
  • 9 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 9 dkg vaj
  • 4 dl tejszín

A tetejére és a szélére: 

  • 5 dkg étcsokoládé
  • szeletelt mandula
Fotó: Németh András Péter / www.napocska.eu

A piskóta hozzávalóiból egy kerek lapot sütünk. Ha kihűlt, keresztben kettévágjuk. A kinyújtott leveles tésztából kiszabunk két kerek lapot, amelyek kicsit nagyobbak, mint a piskóta, és 200 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűltek, a tortagyűrűvel akkorára vágjuk, mint amekkora a két piskótalap. Az égetett tésztához felforraljuk egy fazékban a vizet a zsírral meg a sóval, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Utána levesszük a lángról, és egyesével belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat nyomunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, pár perc múlva csökkentjük a hőfokot, és készre sütjük. 

Elkészítjük a vaníliás krémet. Sűrű pudingot főzünk a pudingporból, a 15 dkg cukorból, a vaníliás cukorból meg a tejből. Ha kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és a habbá vert tejszínt. Egy részét habzsákba tesszük, és betöltjük vele a kis fánkokat. 

Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az egyik leveles tészta, arra a vaníliás krém negyede, erre egy piskóta. Megkenjük a krém ne­gye­dé­vel. Ismét piskóta és negyed adag krém következik. A tetejére rakjuk a második leveles tésztát, a maradék krémmel bevonjuk, és vékonyan bekenjük a torta oldalát is. Körben megszórjuk halványra pirított mandulával. Gőz felett megolvasztjuk a csokit, megmártjuk benne a töltött profiterolok egyik felét, és kirakjuk vele a torta tetejét. 

TIPP

Ha túl sok lett az égetett fánk, akkor töltetlenül fagyasszuk le a maradékot – bármikor elővehetjük,
szobahőmérsékleten gyorsan felenged, csak tölteni kell, és ehetjük is.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!