Kép: Profiterol torta 2013.11.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Németh András Péter
A piskótához:
Az égetett tésztához:
A krémhez:
A tetejére és a szélére:
A piskóta hozzávalóiból egy kerek lapot sütünk. Ha kihűlt, keresztben kettévágjuk. A kinyújtott leveles tésztából kiszabunk két kerek lapot, amelyek kicsit nagyobbak, mint a piskóta, és 200 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűltek, a tortagyűrűvel akkorára vágjuk, mint amekkora a két piskótalap. Az égetett tésztához felforraljuk egy fazékban a vizet a zsírral meg a sóval, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Utána levesszük a lángról, és egyesével belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat nyomunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, pár perc múlva csökkentjük a hőfokot, és készre sütjük.
Elkészítjük a vaníliás krémet. Sűrű pudingot főzünk a pudingporból, a 15 dkg cukorból, a vaníliás cukorból meg a tejből. Ha kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és a habbá vert tejszínt. Egy részét habzsákba tesszük, és betöltjük vele a kis fánkokat.
Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az egyik leveles tészta, arra a vaníliás krém negyede, erre egy piskóta. Megkenjük a krém negyedével. Ismét piskóta és negyed adag krém következik. A tetejére rakjuk a második leveles tésztát, a maradék krémmel bevonjuk, és vékonyan bekenjük a torta oldalát is. Körben megszórjuk halványra pirított mandulával. Gőz felett megolvasztjuk a csokit, megmártjuk benne a töltött profiterolok egyik felét, és kirakjuk vele a torta tetejét.
TIPPHa túl sok lett az égetett fánk, akkor töltetlenül fagyasszuk le a maradékot – bármikor elővehetjük, |