Igazi aranyalma
Már az ókorban is nagy becsben tartották a birsalmát.
Kép: Ripe yellow quince hanging on a branch with green leaves, glowing in warm sunlight, perfect for themes of harvest, nature, and rural life, Forrás: Shutterstock

Már az ókorban is nagy becsben tartották a birsalmát, „aranyalmának” is emlegették. A gyümölcs külleme rendkívül mutatós: formája kerekded vagy körte alakú, héja vastag, sárgás-arany színű, napfényben enyhén bársonyos pihék borítják. Éretten mélyen illatozik, semmihez sem hasonlítható, édesen fanyar aromát áraszt.
A birsalma nemcsak szépségével, hanem kiemelkedő egészségügyi hatásaival is lenyűgöz. Magas rosttartalma (főként pektin) segíti az emésztést, javítja a bélműködést, és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. A pektin méregtelenítő hatású, elősegíti a nehézfémek és salakanyagok kiürülését a szervezetből. C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert, védi a sejteket az oxidatív stressztől és hozzájárul a bőr feszességéhez. Emellett található benne B1-, B2-, B3-, B6-vitamin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas és cink is, melyek elengedhetetlenek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.
A birsalma gyulladáscsökkentő és nyálkahártya-regeneráló hatású, ezért megfázás, torokgyulladás, köhögés esetén a birsalmalé vagy a birs főzete jótékonyan hat. A népi gyógyászat régóta alkalmazza emésztési panaszok, gyomorhurut, illetve hasmenés ellen, mivel a gyümölcsben található csersav enyhíti a bélrendszer irritációját. A birsmagból készült főzetet külsőleg bőrápolásra is használják, mivel nyugtatja és hidratálja az irritált bőrt.
A birs energiatartalma alacsony, ezért diétás étrendbe is beilleszthető. Antioxidánsai (flavonoidok, fenolos vegyületek) segítenek a sejtek védelmében, lassítják az öregedési folyamatokat, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A konyhában is sokoldalúan felhasználható, bár fanyar és kemény húsa miatt ritkán fogyasztják nyersen. Főzés vagy sütés hatására azonban édes, illatos, puha gyümölccsé válik. Készíthető belőle birsalmasajt, lekvár, kompót, szörp, likőr, vagy akár sült húsok mellé pikáns köret. Egyes mediterrán és közel-keleti konyhákban birsből készült mártásokkal ízesítik a bárány- vagy csirkehúst.