Akik megkapták az oltást: Dr. Kiss Csaba, háziorvos

December 26-án hazánkban is elkezdtek oltani a Pfizer BioNTech Covid–19-vakcinával. Dr. Kiss Csaba kótaji háziorvos, aki nyáron maga is átesett a fertőzésen, az első orvosok között volt, akik megkapták Nyíregyházán a védőoltást.

EgészségünkBalogh Boglárka2021. 01. 19. kedd2021. 01. 19.
Akik megkapták az oltást: Dr. Kiss Csaba, háziorvos

– A vakcinák megérkezése után csak itt, a megyeszékhelyen körülbelül ezer oltást adtunk be, főleg egészségügyi dolgozóknak. Szerintem elég beszédes, hogy akik a leginkább rálátnak magára a betegségre, illetve tisztában vannak a védőoltás tulajdonságaival, ilyen nagy számban veszik fel az oltást.

Sajnos a különféle közösségi médiumokban – főként olyan „szakemberektől”, akiknek semmi közük nincs a témához – a vakcinával kapcsolatban számos téves vagy félreértelmezett információ kering, melyek sokakat elbizonytalanítanak, elijesztenek.

Miként Kiss doktor magyarázza, a kutatók a vakcina kidolgozása során, a korábbi SARS- és MERS-koronavírus-járványok alapján következtettek arra, hogy a vírus felületén lévő tüskefehérjére kell a vakcinát fejleszteni, ugyanis ez az a fehérje, amely a vírust a sejtbe juttatja. Az mRNS-en alapuló vakcina esetén a szervezetünk készíti el az mRNS által kódolt vírus tüskefehérjéjét, ami kijut a sejtből. A vírus többi része tehát nincs ott, csak az immunitás szempontjából fontos felszíni fehérje, ami önmagában nem veszélyes. A szervezet ezt azonosítja idegenként és erre reagál az ellenanyag előállításával. Végül pedig, ha a vírus belép a szervezetbe, az már erre fel van készülve, a fehérje alapján felismeri és hatástalanítja.

Dr. Kiss Csaba – hogy jó példával járjon elöl – 200 páciense mellett maga is megkapta a vakcinát. Egyetért azzal, hogy az oltást valóban rekordsebességgel fejlesztették ki, de hozzáteszi: ez nem meglepő, hiszen jóval többen, sokkal nagyobb energiabefektetéssel dolgoztak rajta, mint bármelyik korábbi oltás esetében, ráadásul már ismert technológiát használtak fel hozzá.

– Mivel a vakcina nem tartalmaz vírusrészecskét, így nem is várható, hogy különösebb problémát okozzon azoknak, akik megkapják. Nyilván, mint minden más oltásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, de kisebb helyi izomfájdalmon, esetleg pár nap fáradékonyságon kívül más probléma nem szokott fellépni. Az emberek többségénél semmilyen panasz nem jelentkezik a vakcináció után.

Dr. Kiss Csaba is megkapta az oltást, állítása szerint minden mellékhatás nélkül.

Sokan mondják, hogy ennyi idő alatt az oltás hosszú távú következményeit nem lehet klinikailag tesztelni, ami igaz is. Viszont a hatásmechanizmusából adódóan, ha akad is mellékhatása, akkor annak az első pár napban-hétben kell megjelennie. Annak az esélye, hogy az oltásnak évek múlva legyen bármilyen káros hatása, szinte egyenlő a nullával.

Gyakran kérdezik Kiss doktortól, miért kell olyan betegség ellen oltást kérni, amiből az emberek többsége magától meggyógyul? A válasz egyszerű: senki nem tudja, hogy ki lesz az, aki meggyógyul, és ki az, aki meghal, vagy életre szólóan súlyos szövődményeket okoz nála a vírus.

– Ráadásul, akik könnyen átvészelik a fertőzést, akár tünetmentesen is, megannyi embert megfertőzhetnek. Tehát ha törődni akarunk a szeretteinkkel, felelősen akarunk élni a társadalomban, akkor feltétlenül érdemes beoltatni magunkat. Távol áll tőlem, hogy bárkit is rábeszéljek. Pusztán azt szeretném, hogy olyan helyzetben, amikor az egészségünk és sajnos nem egy esetben az életünk a tét, akkor ne dilettáns influenszerek, önjelölt szakértők, figyelemhajhász „doktorok” véleménye alapján hozzuk meg a döntéseinket.