Ásó, kapa, derékfájás – Mit tehetünk ellene?

A tavaszi napsütés a szabadba csábít: sétálni, túrázni, kerékpárra pattanni, kiszellőztetni a fejünkből a sötét és hideg téli napokat. Eljött a kertészkedés ideje is, előkerül az ásó, a kapa, a gereblye, a permetezőgép, és velük együtt megannyi munka.

EgészségünkHabik Erzsébet2021. 03. 17. szerda2021. 03. 17.

Kép: Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ásó, kapa, derékfájás – Mit tehetünk ellene?
Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Hajlongunk, térdelünk, görnyedünk és cipekedünk, mindeközben szinte észrevétlenül kilométereket talpalunk. A tél során „berozsdásodott” izmaink, ízületeink nehezen veszik fel a kikeleti tempót, egy-egy munkás nap után a megerőltetéstől, az izomláztól szinte mozdulni sem bírunk.

A kertészkedés nem csupán fárasztó, de az ízületeket is megterheli, különösen azok esetében, akik már eredendően porckopással vagy ízületi problémákkal bajlódnak. Erős fájdalom jelentkezhet deréktájon, a térdekben, a csípőben, de előfordulhat izomgörcs, izomhúzódás, ízületei merevség is a meg- és túlerőltetés következtében. Akár egy rossz mozdulat vagy helytelen emelési technika is problémát okozhat.

A fájdalom az enyhétől a kínzóig terjedhet, és gyakran izommerevséggel, mozgásbeszűküléssel jár. Mint a legtöbb betegség esetében, ilyenkor is a legjobb megelőzni a bajt.

MIT TEHETÜNK?

- Mielőtt nekilátunk a kerti munkának, melegítsünk be: mozgassuk át végtagjainkat, nyújtsuk meg izmainkat.

- Amikor nehéz tárgyat emelünk, tartsuk minél közelebb a testünkhöz. Ne hajoljunk, inkább guggoljunk, s közben használjuk a láb- és hasizmainkat. A helyes emelési technika – széles terpesszel és a lábak közé helyezett súlyponttal – segít megelőzni a hátfájdalmakat.

- Ne hajoljunk előre nyújtott lábbal! Az ágyékcsigolyák tehermentesítése céljából tartsuk a hátunkat egyenesen. A gerincoszlop erős meghajlítása – például gyomláláskor vagy palántázásnál – az izomzat túlterhelését eredményezi.

- Állómunka közben ügyeljünk az ágyékcsigolyák tehermentesítésére. Jó szolgálatot tehet egy kis sámli, amelyen felváltva pihentetjük a lábainkat. Hosszas hajolgatás közben az egyik térdünk legyen mindig a talajon, és lehetőleg támaszkodjunk az egyik kezünkre.

- S ami a legfontosabb: osszuk be okosan a feladatokat, ne akarjunk mindent ripsz-ropsz elvégezni. Legyünk tekintettel az erőnlétünkre és korlátainkra.

Ha mégis megerőltetjük magunkat, az ízületi és izompanaszokra a patikákban recept nélkül is kaphatunk természetes hatóanyagú készítményeket, amelyeket érdemes kúraszerűen alkalmazni.

SENKIT SEM KÍMÉL

Amikor szezonja van, a 35 évnél idősebb magyarok csaknem 70 százaléka végez kerti munkát. Ezt egyharmaduk (36%) napi rendszerességgel, további 10 százalékuk heti 4-5 alkalommal teszi. A fiatalabb – 35–50 éves – korosztály fele tapasztal fájdalmat az olyan egyszerű hétköznapi teendők közepette, mint a házimunka, a cipekedés vagy a kertészkedés. Vezet a térdfájdalom (36%), ezt a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%) követik – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

 

Ezek is érdekelhetnek