Májustól nő a nyugdíjak vásárlóértéke

Az áremelkedés mindig az év elején a legnagyobb mértékű - ez figyelhető meg évek óta. Ám az ez év februári adatok most jókora áremelkedést jeleznek: a gyógyszerek, gyógyáruk térítési díjai átlagosan 19 százalékkal, a csatornadíj 20, a társasházi közös költség 16, az elektromos energia 32, a vezetékes gáz 19, a távfűtés pedig 12 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Egyéb2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Májustól nő a nyugdíjak vásárlóértéke

{p}
Mindennek következtében a februári nyugdíjinfláció a tavalyi évihez viszonyítva 8,4 százalékos lett, 1,3 százalékkal meghaladta az infláció átlagát. Ennyivel jobban megérzik tehát a nyugdíjasok az árváltozásokat az aktív keresőknél. A nyugdíj inflálódása meghaladta az év eleji nyugdíjemelés mértékét, amely idén 6,3 százalékos volt. Hogy a nyugdíjasoknak ne kelljen megelőlegezniük az áremelkedéseket, a kormány előrehozta az 53-54. heti nyugdíj felének kifizetését, amit az érintettek májusban kapnak kézhez.
{p}Az öregségi nyugdíjra jogosultak átlagosan 15 ezer forintot, nyugdíjas korú rokkantsági járadékban részesülők 14 ezer, a fiatalabb rokkantnyugdíjasok 11 ezer, az özvegyi nyugdíjra jogosultak pedig 9500 forintot vehetnek kézhez. A tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése nemcsak erre az évre vonatkozik: ezután minden évben ezt az eljárást követik, májusra és decemberre osztva az első és a második rész. A hatályos törvény értelmében, ha az infláció meghaladja a költségvetési törvényben meghatározott mértéket - ebben az évben ez hat százalék -, akkor novemberben az év elejéig visszamenőleg ki kell igazítani a nyugdíjemelés mértékét, ki kell fizetni a különbözetet.
{p}Ezt a kiigazítást a nyugdíjasok fogyasztása alapján kell elvégezni, tehát úgy kell kiszámítani a kormánynak a decemberben kifizetendő pluszpénzt, hogy fokozottabban figyelembe veszik a gyógyszerek, az élelmiszerek, a lakásfenntartási költségek drágulását.
Szakértők szerint az áprilisi nyugdíjas árindex már sokkal kedvezőbb lesz, mivel április 1-jétől a gyógyszerárakat befagyasztotta a kormány.

Ezek is érdekelhetnek