Meghódították a világhálót

Még csak tizennyolc évesek, de termékeikkel már betörtek a világpiacra az egri Neumann János Középiskola diákjai. Hazánk legjobbjai között szerepeltek az amerikai Junior Achievement szervezet rendezte világbajnokságon. A gazdasági szimulációs versenyben az volt a feladat, hogy ki-ki minél nagyobb profittal értékesítse saját cége képzeletbeli gyártmányát, az Echopen tollat.

EgyébCsászár Jenő2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
Meghódították a világhálótA magyaroknak a rámenős belorusz, örmény, litván és szingapúri csapatokkal kellett megküzdeniük az interneten zajló versengésben. A feladatok közt szerepelt minden, amit egy valamirevaló menedzsernek tudnia kell: marketing, pénzügyek, árszabályozás.
{p} A diákok megtanulhatták, hogy döntésüknek következménye van, hiszen a virtuális cégek akár csődbe is mehettek. Nemrég egy hasonló erőpróbán, a Gazdasági kalandjáték elnevezésű versenyen remekelt az intézmény két tanulója, Schél Éva és Paul J. István, így végül mindketten brüsszeli tanulmányutat nyertek. Az egri fiatalember főként azzal a reklámfilmjével hívta fel magára a zsűri figyelmét, amelyet egy Alko-pirin fantázianevű - ugyancsak kitalált - pirulához készített. A játék szerint a gyógykészítmény teljes mértékben képes semlegesíteni az alkohol hatását. István filmjének főszereplője egy ittas személy volt. Az illető fölszedett az utcán egy olyan lányt, akivel józan állapotban nemigen ismerkedett volna össze. Barátai próbálták észhez téríteni, mindhiába, így gyorsan beadták neki az Alko-pirint. A hatás nem maradt el: a fiú fejéhez kapott, és lerázta méltatlan partnerét.A jövő külkereskedői és közgazdászai számára természetes, hogy a világhálón mérjék össze tudásukat a föld minden tájáról benevezett diáktársaikkal. Talán ezért is olyan kézenfekvő számukra, hogy némelyik tárgyukat, például a gazdaságismeretet, angolul tanulják - tudom meg a felkészítő tanároktól, Lőrincz Adrienntől és Czeglédi Tímeától.
{p} A diákok zöme olyan törekvő és céltudatos, hogy a nulladik évfolyamon heti húsz órában biflázza az idegen nyelvet, majd az érettségi bizonyítvánnyal sokan már a felsőfokú nyelvvizsgát is a zsebükbe tehetik. Akad olyan végzős az egri középiskolában, aki már most felsőfokon beszél angolul, németül és franciául. Ennek ellenére oroszból felvételizik a bölcsészkarra, s történelemórán azzal tornáztatja az agyát, hogy Cirill és Metód nyelvén jegyzeteli a pedagógus magyarázatát.  Amikor a középiskolás világversenyen legjobban szereplő diákokat arról kérdeztük, hogyan képzelik el a pályájukat, mindannyian megegyeztek abban, hogy néhány évet feltétlenül külföldön szeretnének tölteni.- Diploma után legszívesebben Ausztráliában helyezkednék el. Terveim szerint szállítással, termelésirányítással, azaz logisztikával foglalkozom majd, s ezt a szakmát a kenguruk földjén tanulhatom ki a legjobban.
{p} Ott ugyanis nagyok a távolságok és kicsi a népsűrűség, ezért nagyon fontos a szállítmányozás. Kinn töltenék néhány évet, de azután biztosan hazahozna a honvágy, s itthon alapítanék saját céget - számol be nagyvonalú terveiről Takács Gergely, a Neumann két tannyelvű gazdasági informatikus osztályának végzős diákja. Előtte azonban még az érettségi és a felvételi vár a fiatalemberre, aki a műszaki egyetem közgazdasági tanszakára jelentkezett.- Külkereskedő szeretnék lenni, és ha lehet, megpályázom majd valamelyik angliai vagy franciaországi ösztöndíjat. Utána azonban mindenképpen hazatérek, hogy családi vállalkozásunkban kamatoztassam a tudásomat - magyarázza az ugyancsak végzős Bukolyi Marcell. Ha minden jól megy, a Budapesti Gazdasági Főiskola mellett egy agrárkurzust is elvégez, hogy kitanulja a szőlész-borász szakmát. A család egri pincészetében csúcsminőségű borokat állítanak elő, és az értékesítésben számítanak majd ambiciózus, világlátott fiuk szaktudására.    - Még van egy évem a középiskolában, de szinte bizonyos, hogy a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemre adom be a jelentkezési lapomat - mondja Takács Klaudia. (Osztálytársával, Nagy Judittal alkotta a sikeres csapatot.)
{p} A szőke, mutatós lányt leginkább a multik világa vonzza, így diplomával a zsebében valamelyik mamutcéget próbálja majd megostromolni. A karrierjét ő sem tudja elképzelni külföldi ösztöndíj nélkül: legszívesebben egy Amerikába induló gépre szállna föl. A diáklány társaival együtt reménykedik abban, hogy a repülőjegyet talán már hamarabb is megkaphatja. Azok ugyanis, akik a gazdasági középiskolák számára meghirdetett világbajnokságon az élmezőnyben szerepelnek, két hétre Amerikába utazhatnak. Ott tartják a döntőt.Ezek is érdekelhetnek