Tudományos mozaik

Hírek, információk a tudomány és a technika világából.

EgyébValló László2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
Tudományos mozaik


Vízjég a Marson
Az Európai Űrkutatási Szervezet Mars Express szondájának a földi központba továbbított adatai szerint víz (pontosabban vízjég) található a Mars déli sarkvidékén. Az űrszonda a vörös bolygó sarkvidékeiről visszaverődő infravörös fény és hő mennyiségét méri az Omega típusú infravörös spektrométerével. Az ilyen "hőszínkép" elemzéséből egyértelművé vált, hogy a Mars déli sarkvidékét jégsapka borítja. További vizsgálatából fény derült arra, hogy a jégsapkát részint fagyott szén-dioxid (szén-dioxid-jég) és fagyott víz (vízjég) alkotja. A szonda január közepétől február közepéig egy hónapon át végezte megfigyeléseit, abban az időszakban, amikor a Mars déli félgömbjén nyár van, és az évi hőmérséklet eléri maximumát: a mínusz 130 Celsius-fokot. Ennek tudatában különösen nagy feladvány annak megválaszolása, hogy ha víz volt is, van is a Marson, vajon élet képes volt-e, képes lesz-e megtelepedni a vörös bolygón ilyen nagy zimankóban.

Jézus anyanyelve
Mel Gibson A passió című filmjében Jézus és kortársai az Aszszír Birodalom egyik hivatalos nyelvét, az arámit beszélték. Eredetileg a Mezopotámia északi részének Arám nevű területén élő arameus törzsek nyelve volt. Az asszírok az időszámításunk előtti XII. században hódították meg Arámot, és - hogy, hogy nem - birodalmuk egyik hivatalos nyelvévé tették. Ekként terjedt el lassanként az egész birodalomban, így Palesztinában is, sőt túlélte a perzsák megszállását, akik az időszámításunk előtti VI. században hajtották uralmuk alá a korábban asszír fennhatóság alatt álló területeket. Nagy Sándor hódításai nyomán a többnyelvű Palesztinában, illetve Júdeában erősen teret nyert a görög is, azonban az itt élő zsidók többsége továbbra is az arámit beszélte, miközben ősi nyelvüket, a hébert is megtartották.
{p}
Kihalóban a szumátrai tigris
A kutatók szerint az illegális kereskedelem és az orvvadászat a kihalás peremére sodorta az utolsó indonéziai tigrisfajt. Fennáll a veszély, hogy az 1930-as években kipusztult bali tigris és az 1960-as években  kihalt jávai tigris után a szumátrai tigrisnek is csak az emléke marad. Az állat számos szervét hagyományos orvoslási céllal forgalmazzák a feketekereskedelemben, bundájáért pedig csillagászati összegeket adnak. A ma élő mintegy ötszáz szumátrai tigrist elvileg szigorú törvény védi, azonban a kiszabható bírág, sőt a börtön sem eléggé riasztó hatású. Ráadásul az állat természetes élettere is folyamatosan szűkül az erdőirtások miatt, nem túlzás tehát, hogy meg vannak számlálva napjai.

Szívritmuszavarra tabletta
Biztatóak azok a kísérletek, amelyeket egereken végeztek a szívritmuszavar, más néven aritmia gyógyításában. Az új, JTV519-es jelzésű hatóanyag a kalciumionok rendellenes mozgását gátolja a szervezetben, az váltja ki ugyanis a szabálytalan elektromos impulzusokat, az aritmiát. A kutatók azt remélik, hogy a készítmény már a közeljövőben tabletta formájában forgalomba kerülhet, és kiválthatja az igen költséges implantátumokat a szívritmuszavar gyógyításában.

Készül a virtuális Parthenon
Az emberiség történetének egyik páratlan műalkotása, az athéni Parthenon darabjait szertevitték a világ különböző múzeumaiba, és a görög állam minden erőfeszítése ellenére is kevés a remény, hogy valaha is visszakerülhessenek eredeti helyükre. Virtuálisan ellenben összerakhatók lennének. Az elgondolás megvalósításához már hozzá is fogtak a Dél-Kaliforniai Egyetem számítógépes mérnökei. Terveik szerint 152, nagy felbontású digitális felvételt készítenek az összes megmaradt részről, és megpróbálják rekonstruálni eredeti elhelyzekedésüket. A múzeumok többsége már jelezte, hogy részt vesz a programban, így, ha minden jól megy, a közeljövőben elkészül a virtuális Parthenon.

Ezek is érdekelhetnek