A húsboltból nézve...

Gömöri Béla hármas minőségében ismert Szolnokon. Korunk Minarik Edéje a foci megszállottja.

EgyébPalágyi Béla2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
A húsboltból nézve...


A szolnoki piacra járók Gömöri Bélát húsboltjának pultja mögül ismerhetik, amint buci sonkák között, füstölt kolbászok, paprikás szalámik erdejében kínálja a portékáját. A rákóczifalvai futballbarátok viszont az NB III-as labdarúgócsapat kispadján látják ücsörögni, edzőként. És akkor még nem is szóltunk a jánoshidai ifikről, akik szintén a trénerüket tisztelhetik benne. Ez bizony a futball szeretetének olyan foka, ami Mándy Iván tollára kívánkozna, mert itt a mérce Minarik Ede maga.
A gyerekkorát Jászboldogházán töltötte, iskola után nem volt más, mint a foci. Azután Szolnokon az MTE csapatában a második vonalat képviselte, majd pedig edzősködni kezdett szülőfalujának felnőtt és ifjúsági csapatában. Rákóczifalván nyolc évig koptatta a kispadot, később megismerték edzői kvalitásait Jánoshidán is. Elvégezte az edzői iskolákat. Fizetést nem kap a munkájáért, még inkább ő szponzorálja a csapatot vastagon. (Ezt persze nem kell a feleségének tudnia...)
A legszebb eredmények? Bajnoki cím a megyei egyben, majd bronzérem az NB III-ban. Az idén a hatodik helyen végeztek - olyan költségvetésből, amilyen Rákóczifalvának van, ez kész csoda. Az önkormányzat két és fél millió forintot juttat, a többit négy támogató adja össze.
{p}Úgy tűnik, a szponzorok megunták ezt az áldatlan állapotot, a csapatot együtt tartva áthelyezik az együttes székhelyét Szolnokra. A meccseit tehát Rákóczifalva NB III-as csapata ősszel Szolnoki Spartacus néven vagy a Tiszaligetben, vagy a Véső utcai pályán játssza. A községnek viszont megyei másodosztályú gárdája lesz, melyben helybeli fiatalok szerepelnek majd, így nem kell hallgatni azt, hogy sok a "vendégmunkás".
Mint üzletembertől, azt kérdeztem, miért nem bolt ma a futball? Nem lepett meg, amikor azt válaszolta: az általános értékvesztés áldozata a futballunk is. Sztárok ma a valóságshow-kban születnek, nem pedig a sportpályán. Ismeretlen fogalom a klub iránti hűség, mind a lelátón, mind a zöld gyepen. Gömöri Béla példája az a  Bolton Wanderers, amely az első osztályból kiesve a negyedik vonalig zuhant, ám akkor is megtartotta mind a 29 400 szurkolóját. Elkeserítette az is, hogy amikor Risztov Éva Európa-bajnok lett úszásban, az emberek a kedvenc kávézójában nem erről beszéltek, hanem azt találgatták, a Való Világ két szereplője vajon egymásé lesz-e az ágyban. Nincs értéke a munkának, a tehetségnek, miért lenne hát teljesítményorientált a futballista? Márpedig ha nem szakad meg a hétköznapokon, akkor úgy teljesít, ahogy a hazai pályáinkon láthatjuk.
Az új csapatnál, amely Szolnokon szerepel majd, fellelhető lesz az üzleti szellem? A válasz: igen. Már fogalmazódnak is az ötletek, a piaci hangosbemondó teszi közhírré a fejleményeket, újságokban jelennek meg hirdetések, egyszóval a szponzorok nem kívánják a levegőbe szórni a pénzüket. Egy biztos: éhezni nem fognak a fiúk, míg egyetlen szál kolbász is függ Gömöri Béla húsboltjának kampóján.

Ezek is érdekelhetnek