Foci: lesz még rosszabb?

Nahát, most aztán nem panaszkodhatunk: az utolsó fordulóig háromesélyes volt a futballbajnokság, ami utoljára évtizede fordult elő, ráadásul zárásként egyik szurkolótábor sem részesítette spontán egészségügyi vesekezelésben az ellenfél edzőjét.

EgyébKun Zoltán2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Foci: lesz még rosszabb?

Őszintén: mi kell még?Soha ilyen kevés néző (az alsóház találkozóit átlagban mintegy hatszáznegyvenöten szenderegték végig), soha ennyi botrányos ügy (a Fradi háromszor levont és háromszor visszaadott hat pontjától Tököli ízes magyarságáig hosszan lehetne sorolni), soha ennyi mellébeszélés nem jellemezte még a magyar bajnokságot; soha ennyire nem volt még kiszolgáltatva a foci a tévének (az RTL Klub határozottan érdekesebbnek találta Segal büfizését és Ágica sírógörcseit a labdarúgásnál). De ne legyünk nagyon elkeseredve: jövőre például alighanem sokkal rosszabb lesz...

{p} Ami viszont pozitívum, az néhány csapat lelkesedése. A Siófokot csak dicsérni lehet, hogy bár játékosai utoljára valamikor a rendszerváltás idején kaptak fizetést, becsületből végiggürizték meccseiket; kellemes színfolt volt a tavaszi Újpest is, amely az edzőképzés honi apostolával elért őszi nyolcadik hely után egy fiatal mesterrel, Mészöly Gézával egészen a másodikig tört fel (mi lett volna, ha már a bajnokság elején is Mészöly a kispad főnöke?); és a kudarcot jelentő harmadik helye ellenére megérdemel néhány jó szót a Debrecen is, hiszen a Loki tizennyolc év után megérte a tavaszt az UEFA-kupában, más kérdés, hogy túl defenzív játéka miatt sem ott, sem az NB I-ben nem ért el kimagasló sikert.Persze a fenti csapatokon kívül mások is gondoskodtak szórakoztatásunkról: itt van elsősorban a Haladás, amely ugyan mindent megtett érte, de egyszer sem sikerült tíz gólt kapnia - a fehérvári hatos vagy az egerszegi hetes meg szót sem érdemel, Szombathelyen ez mindennapos eredménynek számít. Nézhettünk egy nagyot a Videoton futballistáin is, akik előbb durcáskodtak egy kicsit, és anyagi gondjaik miatt sorozatban veszítették el a meccseket (ez picit mintha ellentétben állna a siófoki felfogással), de a szezon végére azért összekapták magukat a fiúk, és agyba-főbe vertek mindenkit.

{p} A leginkább mégis az MTK hozzáállásán döbbentünk meg, amely a rájátszás során a pofozógép szerepét játszotta, aztán a mindent eldöntő mérkőzésen elvette az aranyat az Újpesttől - holott tavaly éppen a lilák koronázták meg az MTK-t, ám a kölcsön ezúttal nem járt vissza. Sportszerűségből jeles, más kérdés, hogy a következő ezer-ezerötszáz évben a kék-fehér csapat nem számíthat az Újpest jóindulatára...Egervári Sándor alakulatának szívóssága így a Ferencvárost ültette a trónra, amelyet úgy hetente temettünk el korábban, és bizony a szurkolók a Fradi-szív szókapcsolatot sem eredeti értelmében használták... A négyhetes vereségi sorozat azonban egyszer csak megszakadt, és egy igazán jó utolsó fellépéssel megnyerték a zöldek a bajnokságot. Pedig éppen a Loki ellen volt a legnehezebb dolguk: egyrészt az ellenfél is az aranyra hajtott, másfelől meg szokatlan és zavaró lehetett a ferencvárosiak számára, hogy ezúttal teljes létszámban fejezhették be a meccset... Kétségtelen, a rájátszás során annyi lapot szedtek össze a fradisták, hogy a MÉH aktuális országos papírgyűjtési akcióját hatalmas fölénnyel nyerték volna, ám a kiállítások többsége jogos volt.

{p} Pontosabban kiállítások és feljelentések, hiszen a legújabb divat szerint nem mindegy, hogy valaki a meccs alatt vagy a meccs után kap pirosat. Tököli Attila például a siófoki találkozót követően úgy rontott Kassai sporttársra, mint bika a torreádorra, és bár egyik csapattársa lasszó híján kezével húzta el nyakánál fogva a bírótól, a barátian megfojtogatott játékos még ízes magyar körmondatokban adott hangot bánatának. Igen ám, de a csúnya szó a lefújás után már jóval kevésbé büntethető, mint a meccs közben, így a derék Tököli a megérdemelt lelátói száműzetés helyett játszott, és gólt rúgott a DVSC ellen - mindez nem sokat, csupán az aranyat jelentette a Fradinak...Dőreség lenne persze a fegyelmi bizottság elfogultságára fogni a zöld-fehérek elsőségét (bár hasonló helyzetben a debreceni Böőr Zoltán nem kapott felmentést a tavalyi MK-döntőre - igaz, ott éppen a Ferencváros volt az ellenfél), hiszen a legjobb játékosállománnyal rendelkező együttes nyerte a bajnokságot. Az megint más kérdés, hogy ha a szezon közben kétnaponta változtatott hat pont ide, hat pont oda nevű játék nem pozitívan zárul a Fradi számára, akkor dobogóra sem kerül Pintér Attila csapata.

{p} Bár, ne feledjük, méltó befejezéseként a bajnokságnak a DVSC még megóvta az Üllői úti meccset, úgyhogy megérhetjük, lapzártánk után a liga mondjuk a Siófokot jelöli bajnokcsapatnak...Addig is várjuk bizalommal a következő évadot: végre megint tizenhat csapat indul az NB I-ben, így jó esély van arra, hogy kettő-három megszűnik menet közben. A Diósgyőr feljutásával lesz legalább néző, bár dolgozhatnak majd a rohamrendőrök is, néhány drukker háta vélhetően olyan csíkos lesz, mint Döbrögié. Egy-két játékos tán lábát töri a Bozsik-stadion vakondtúrásain, Angyalföldön pedig megint nagy csapatot ígérnek, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján sima kiesést jelent. Persze ne szaladjunk ennyire előre, a következő bajnokság csak szűk két hónap múlva kezdődik.Addig se bánkódjunk, most jön a holtidény - mifelénk úgyis mindig az a legérdekesebb.

Ezek is érdekelhetnek