Ha a két Lázár elindul?

?akkor győznek is! Legalábbis ezt igazolta a pünkösd hétvégéjén Vecsésen rendezett nemzetközi fogathajtóverseny végeredménye. Az idősebb Lázár fiú, Vilmos, a kettes fogatok mezőnyében nyert, míg öccse Zoltán, a négyesek között diadalmaskodott.

EgyébT. Dögei Imre2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Ha a két Lázár elindul?

Utóbbi azért is több mint figyelemre méltó teljesítmény, mert a Sérónak becézett kettesfogat-hajtó világbajnok az idén versenyez először négy lóval. Azon persze lehetne elmélkedni, hogy ő az őstehetség, vagy sikere inkább a jelenlegi magyar négyesfogat-hajtó élmezőnyt minősíti. Mindenesetre Vecsésen valaki azt találta mondani idősebb Lázár Vilmosnak, hogy ha még egy fia lenne, akkor ő meg bizonyára az egyes fogatok versenyében végzett volna az élen. (Így viszont az egyesek mezőnyének első négy helyén a kitűnő lengyel hajtók osztoztak, Fábián Sándornak, a legjobb magyarnak be kellett érnie az ötödik helyezéssel.) Noha a vecsési magyar hajtóbajnokságon egyes, kettes és négyes fogatok egyaránt indultak, a közelgő (augusztus 4-8. közötti) kecskeméti négyesfogat-hajtó világbajnokság miatt a legnagyobb érdeklődés a négyeseket kísérte, minthogy az esemény számukra egyben a második válogató verseny is volt. (A fábiánsebestyéni első versenyről lapunk május 27-i számában adtunk hírt.)

{p} A rendező jogán kilenc magyar fogat indulhat Kecskeméten, míg a többi országot a háromfős nemzeti válogatott képviseli a vb-n. A háromnapos vecsési versenyen a  díj-, a maraton- és az akadályhajtás összesítését követően dőlt el a végeredmény.Az első nap sorrendje igazolta Fintha Gábor szövetségi kapitány álláspontját: annak a versenyzőnek nincs esélye a végső győzelemre, aki nincs ott a díjhajtás első öt helyezettje között. A két nagy rivális, Kecskeméti László és Lázár Zoltán szorosan követték egymást, míg a hazai pályán hajtó Dobrovitz József teljesítménye csupán a hatodik helyre futotta.A második napi maratonhajtás látványos küzdelmet hozott. A 15 kilométeres táv utolsó szakaszán hét, lótól és embertől egyaránt rendkívüli erőfeszítést követelő akadály kapui között kellett forgolódniuk a versenyzőknek. A nagyszámú közönség a 22 fogatot számláló mezőnyből négyet különösen figyelt: az iménti három hajtón kívül ekkor még a szilvásváradi színekben versenyző Bozsik József is esélyesnek számított.

{p} Ez azonban nem az ő versenye volt. (Egyik versenyszámban sem teljesített a tőle elvárható színvonalon, ami állítólag folyamatos fogatlógondjainak következménye. A tudósító az állítást nem minősítheti, a kérdést viszont fel kell tennie: miként állhat elő olyan helyzet, hogy a lipicai fajta hazai fő ménesének, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságnak a versenyzője a vb esztendejében nem képes az ország első tenyészetéhez méltó fogattal starthoz állni?)Lázár és Kecskeméti gigászi maratonküzdelméből végül is előbbi került ki győztesen, míg Dobrovitz a harmadik helyen végzett. Az első két nap összesítése alapján Kecskeméti állt az élen, csupán 0,6 hibaponttal lemaradva szorosan követte a fiatalabbik Lázár.A harmadik napon, pünkösdvasárnap nehéz vonalvezetésű, igen szűk, alig három perc húsz másodperc alapidejű és húsz akadállyal nehezített pálya várta a versenyzőket. Csak négyen teljesítették hibátlanul: Nyúl Zoltán, Dobrovitz József, Bárdos Attila és Lázár Zoltán.

{p} Kecskeméti nem ütött ugyan egyetlen akadályt sem, ám az alapidő túllépéséért kapott két hibapontjával a győzelmet - igaz, nem önként - "átengedte" Lázárnak. (Emlékeztetőül: Fábiánsebestyénben Lázár csupán 0,36 hibaponttal maradt el az ott győzedelmeskedő Dobrovitz mögött.) Az akadályhajtásban a négy "nullázó" versenyző közötti összevetésben hibátlan teljesítményének megismétlésével az a Nyúl Zoltán diadalmaskodott, aki tavaly tagja volt a kettes fogatok világbajnokságát megszerzett magyar válogatottnak.A magyar hajtóbajnokság végeredménye: kettes fogatok: 1. Lázár Vilmos (Lázár Lovaspark SE) 115,30 hibapont, 2. Selyben Zsolt (Borkúti LK) 118,54, 3. Pavol Balaz (Szlovák Nemzeti Ménes) 128,33. Négyes fogatok: 1. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE) 125,56, 2. Kecskeméti László (Technotext SE) 126,96, 3. Dobrovitz József (Vecsési LK) 135,80.

Ezek is érdekelhetnek