Négy (csapat)éremesély

Már csak bő két hónap választ el bennünket az athéni olimpiától, természetes, hogy egyre többet foglalkozunk az ötkarikás játékokkal. Ezúttal a labdás sportágak esélyeit latolgatjuk, hiszen optimális esetben akár négy csapataranyat is nyerhetnénk?

EgyébKun Zoltán2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Négy (csapat)éremesély


Persze teljesen azért nem bolondoltunk meg, gyaníthatóan kiegyeznénk egy elsőséggel meg másik két éremmel is. Holott ránézésre a csapatsportágakban lesz a legkönnyebb dobogóra jutni, mert a mezőny szűk létszámából adódóan itt kapják a magyarok a legkevesebb riválist. No de milyen riválisokat! - maradjunk annyiban, hogy a rajthoz álló együttesek nyolcvan-kilencven százaléka potenciális aranyesélyes...
{p}A legkedvezőtlenebb reményeink egyértelműen férfi kézilabdában lehetnek, mert bár a magyar válogatott szenzációs teljesítménynyel vívta ki az olimpiai részvétel jogát (érdekes emlék: másfél éve ötszáz ember hallgatta az üvöltő rádióban az Athénért zajló magyar-jugó párharcot a Kispest-Budafok edzőmeccsen, és bár a focipályán a Honvéd sorra rúgta a gólokat, a kézis találatokat sokkal nagyobb hangzavar követte...), de az idei év már nem annyira jól sikerült.Inkább kifejezetten rosszul sikerült. A klubcsapatok igen gyorsan elvéreztek a nemzetközi kupákban, a válogatott a norvégok ellenében lemaradt a jövő évi Európa-bajnokságról. Utóbbi kudarc körülbelül akkora felhördülést keltett, mint amikor a futballisták először kaptak ki Izlandtól. Az előjelek tehát nem túl kellemesek, ugyanakkor hiba lenne máris leírni a magyar csapatot. A csoportmeccses körből természetesen kötelező a továbbjutás, és bár utána a bombaerős orosz-spanyol-horvát trióból várható a következő ellenfél, azért kis szerencsével összejöhet a négy közé jutás. Megnyugtatásként rögvest közöljük is: Norvégia nincs ott a mezőnyben... Férfi kézilabda, A csoport: Dél-Korea, Szlovénia, Oroszország, Horvátország, Spanyolország, Izland. B csoport: Brazília, Egyiptom, Magyarország, Franciaország, Németország, Görögország.
{p}Valamivel könnyebb a dolga a női együttesnek, és nem azért, mert csupán tíz együttes indulhat az olimpián. Sokkal inkább a magyar válogatott erejéből következően, amely az elmúlt évtized világversenyein szépen bejátszotta magát az elitbe. Olimpiai ezüst, két világbajnoki második hely és egy Európa-bajnoki győzelem az együttes mérlege, ami nem tűnik rossz előjelnek az olimpia előtt. Az elején vélhetően most sem kell majd izgulnunk, a hölgyek szépen porrá zúzzák a gyengébb ellenfeleket, az igazán érdekes meccsek majd csak a kieséses szakaszban várnak ránk. Ami nem jó hír: bár Mocsai Lajos együttese a könnyebb csoportba került, ez egyszersmind azt is jelenti, hogy kötelező lesz megnyerni ezt az ötöst, máskülönben a mindig veszélyes franciák, koreaiak vagy dánok jönnek majd a négybe jutásért. Csupa-csupa kellemes emlék: az 1995-ös világbajnokság döntőjében éppen Dél-Koreától kaptak ki a magyarok, majd egy évvel később, az atlantai olimpián az ázsiai csapat amolyan sportági bravúrként egy laza 16-0-s sorozattal nyitott ellenünk... A dánok Sydneyben tréfáltak meg bennünket, hiszen már öt góllal is vezetett a magyar csapat a döntőben, a vikingek ekkortól fordították a maguk javára a meccset. A legfrissebb emlékeink a franciákról lehetnek, akik a tavalyi világbajnokságon az utolsó négy percben szintén ötgólos hátrányról kapaszkodtak fel, majd nyerték meg az aranyat. Szép kis múltidézés, ugye? Szóval a magyar csapatnak nem is lehet más célja, mint végre a győzelem - de ha kérhetnénk, a döntőben öt góllal egyszer se vezessünk majd... Női kézilabda, A csoport: Magyarország, Brazília, Kína, Ukrajna, Görögország. B csoport: Franciaország, Dél-Korea, Spanyolország, Dánia, Angola.
{p}A kézisekhez hasonlóan mindkét válogatott kvalifikálta magát vízilabdában is, ha lehet, még merészebb reményekkel. A férfiak például rögvest címvédőként vágnak neki a sorozatnak, és nincs ember az országban, aki ne várna tőlük megint aranyat. Elvégre megint nagyon együtt van ez a csapat: már nem verik ki egymás fogát a játékosok a bajnoki döntőben, nincs meg a két sztáregyüttest, a Honvédot és a Vasast sokáig jellemző széthúzás, és a légiósok többsége is hazatért, hogy itthon készüljön az olimpiára. Kiválóan szerepel Kemény Dénes alakulata a most zajló Világkupán (azért megérdemelne egy fejbekólintást az a sportvezető, aki az Athén előtti hónapra tett egy másik, hasonlóan jelentős eseményt), a Honvéd végre megnyerte a Bajnokok Ligáját, úgyhogy tényleg nagyon jó reményekkel várhatjuk az augusztust. A csoportok sorsolásánál ugyan a rövidebbet húztuk, mégis szerencsénk volt: bár a magyar válogatott a keményebb hatosba került, ez azt jelenti, hogy a keresztbejátszások során valamivel gyengébb ellenfelet kaphatunk. Persze hét csapat itt is esélyes a végső sikerre, a magyarok mellett dobogóra szeretnének állni az oroszok, a szerbek, a horvátok, a spanyolok, az olaszok és nem utolsósorban a házigazda görögök. Nem kizárt, hogy éppen az alaposan felkészített és kimondva-kimondatlanul aranyra hajtó görög együttes lesz a legkeményebb rivális, noha eddig még az első három közé sem tudott furakodni az olimpiákon. Ezzel szemben a magyarok hét aranyat mutathatnak fel - augusztus 29-én este azért szeretnénk boldogan felkiáltani: nekünk nyolc! Férfi vízilabda, A csoport: Oroszország, Szerbia-Montenegró, Horvátország, Egyesült Államok, Magyarország, Kazahsztán. B csoport: Németország, Egyiptom, Olaszország, Spanyolország, Ausztrália, Görögország.
{p}Először vesz részt olimpián női pólócsapatunk: ne tessék azt hinni azonban, hogy az elmúlt száz évben állandóan a pofozógép szerepét játszották a lányok, csupán arról van szó, hogy a női vízilabda a 2000-es játékokon debütált - sajnos nélkülünk. Most azonban ott lesznek, sőt nyomban esélyesként indulnak a magyar hölgyek is, akik az elmúlt években bizony szépen bebetonozták magukat a világ élvonalába. Fájdalom, a nagy siker mostanában elmaradt, hiszen a tavalyi Európa-bajnokságon az olaszok nyertek a döntőben. Itt a lehetőség a visszavágásra, bár a magyar csapat itt is a jóval nehezebb csoportba került. Ellenfeleinkről csak annyit: a világbajnoki címvédő amerikaiak, a harmadik oroszok és a negyedik kanadaiak jutottak nekünk... Egy, de inkább két együttest persze mindenképpen meg kell előzni, és akkor reális esély kínálkozik a négy közé jutásra is. Ott pedig már bármi előfordulhat, mivel a másik négyesből csupán az olaszok tűnnek erősnek, az auszik és a görögök már, illetve még nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. Holott négy éve éppen az akkor még csúcson lévő ausztrálok nyertek, mégpedig magyar edzővel, Görgényi Istvánnal a kispadon; nem bánnánk, ha ismét honi mester, de ezúttal Faragó Tamás ünnepelhetne a végén. Női vízilabda, A csoport: Görögország, Ausztrália, Olaszország, Kazahsztán. B csoport: Egyesült Államok, Magyarország, Oroszország, Kanada.

Ezek is érdekelhetnek