Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Recept


Tengeri hal bundában
Két kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, a felét krumplinyomón áttörjük. Beletörünk 1 tojást, hozzáadunk 20 dkg lisztet és összegyúrjuk. Sózzuk, borsozzuk, fél órát pihentetjük. Közben 15 dkg vajat és 3 dkg lisztet összedolgozunk, kinyújtjuk négyzet alakúra és hűvös helyre tesszük. Kinyújtjuk a krumplis tésztát és ráhelyezzük a vajasat. Együtt nyújtjuk mind a kettőt. A lelógó részeket visszahajtjuk, majd az egészet kettéhajtjuk. Ismét pihentetjük, most 1 órát. Egy kg filézett tengeri halat meglocsolunk 3 evőkanál citromlével. A maradék burgonyát felkockázzuk és elkeverjük 2 doboz paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk. A tésztát kinyújtjuk és a közepére helyezzük a paradicsomos massza felét, rá a halfilé egyik felét, majd ismét a masszát és végül a maradék halat. A tésztával borítsuk be az egészet. Megkenjük tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. 30 dkg laskagombát és 30 dkg csiperkét felaprítunk és megpárolunk. Mártást készítünk. Fél liter levest felöntünk negyed liter tejjel, kevergetve felforraljuk. Hozzáadunk mustárt, 1 csokor felaprított petrezselymet, borsot, és még 5 percig főzzük. A megsült tészta mellé tálaláskor tesszük a mártást.

Gyümölcsös piskótahalom

Egy doboz babapiskótát eltörünk 2-3 darabra, mély tálba tesszük és meglocsoljuk rummal. Csokoládéöntetet készítünk. 5 dkg étcsokit gőz fölött felolvasztunk. Csomómentesre elkeverünk 1 csapott kávéskanál lisztet 3 dl forró tejjel, majd a csokihoz adjuk. Folyamatos kevergetés mellett felfőzzük (ne legyen túl sűrű), és ráöntjük a piskótára. 40 dkg epret megmosunk, lecsepegtetünk, majd a felét rászórjuk az öntetre. Erre ráhalmozunk 20-25 dkg tejszínhabot és a maradék epret. Lehűtve tálaljuk.
A menü ára 4 személyre: 2200 Ft.
{p}
Hideg uborkaleves
Fél kg uborkát felkockázunk, 1 kávéskanál kristálycukorral és sóval ízesített 1,5 liter vízbe feltesszük főni. Beleszórunk 1 csokor felaprított kaprot. Főzzük 10-12 percig, majd 1 dl tejszínnel behabarjuk. Ízesítjük kevés ecettel, borssal, szerecsendióval. Hidegen tálaljuk.

Rakott makaróni
Ötven dkg makarónit sós vízben megfőzünk. 1 fej vöröshagymát apróra vágva megdinsztelünk, hozzáadunk 30 dkg darált húst és fehéredésig pároljuk. Ízesítjük őrölt borssal, kevés chilivel, hozzáadunk 1 doboz paradicsompürét, sózzuk. 20 dkg apróra vágott gombát megpárolunk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel meghintjük. A makarónit 3 részre osztjuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk és lerakunk 1 sor tésztát. Erre kerül a húsos ragu, majd újabb sor tészta. Ezután következik a gomba és az utolsó sor tészta. Elkeverünk 1 pohár tejfölt 1 tojással és ráöntjük a makarónira. Reszelt sajttal megszórjuk. Közepes hőfokon átsütjük.

Lottószelet
Elmorzsolunk 35 dkg lisztet 15 dkg zsírral, majd 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és 1 dl tej hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle és kettéosztjuk. Az egyik felébe kakaót szórunk, kinyújtjuk, kisebb tepsibe tesszük. Megkenjük savanykás lekvárral, majd rátesszük a sárga tésztát és azt is belekvározzuk. A töltelékhez 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk néhány csepp citromlevet, 15 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot, fél citrom reszelt héját. Kenjük a tésztára, és mérsékelt lángon süssük meg!
A menü ára 4 személyre: 1700 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek