Tüsszög a fél ország?

Ellenőrök járják a határt, összeírják a gyommal borított területeket. Felszólítják a tulajdonosokat: kaszáljanak, mert különben fizetniük kell, s ingatlanukat is megterhelik! Indul az allergén gyomok elleni harc.

Egyéb2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Tüsszög a fél ország?

Tüsszög a fél ország, de legalábbis az egyharmada. Ők azok, akiknek a napjait negyedórás köhögőrohamok szabdalják darabokra, akik képesek akár harmincat is tüsszenteni egymás után, akik már-már félnek a nyártól, akik soha nem sétálhatnak frissen kaszált fűtől illatozó réten, és jobb, ha elfelejtik a kora őszi erdőben való gombaszedést. Ők azok, akiknek bőséges virágzáskor nem a jó termés jut eszükbe, hanem a rájuk váró keserves három hónap. A pollenallergia olyan régi, mint az emberiség. Már a nagy római császárról, Augustusról feljegyezték, hogy ha tavaszonként déli szél fújt, hurutos tünetek, mellkasi szorítás, viszketés és sömörök kínozták. Ez bizony valódi szénanátha volt, bár csak több mint ezernyolcszáz év múlva igazolták az összefüggést a tünetek és a virágporszemek kiáramlása között.

{p} Az allergiák legnagyobb részét még ma is a fű-fa-cserje virágai okozzák, de "hála" a civilizációnak, felsorakoztak melléjük az ipari szennyeződés, por, füst, szmog, vegyi anyagok, gyógyszerek okozta ártalmak.
Padlószőnyegünket még csak kicserélhetjük parkettára, de az utak mellett, a lakásunk előtti téren, a vasúti sín mentén, a strandon vagy az iskolaudvaron növő gazt hogyan is tudnánk teljesen elkerülni? Magyarországon évente 10-15 százalékkal bővül az allergiások tábora: ma már a hárommillió felé közelít. S bár halálossá vagy szövődményessé soha nem válik ez a betegség, az életet igencsak meg tudja keseríteni. És senki nincs biztonságban tőle: van, akivel már vele születik, de meg lehet kapni akár hatvanéves korban is.  Az allergiások  többsége pollenallergiában szenved, főként parlagfű-allergiában, ez utóbbiak száma ma meghaladja az egymilliót. Legtöbb a beteg a fővárosban és a nagy ipari városokban, pedig az egy főre eső ártó terület itt a legkisebb, viszont a városi ember immunrendszere a környezetszennyezés miatt már annyira megviselt, hogy a parlagfűnek könnyű dolga van.

{p} További ok az, hogy kertészek szerint a legtöbb városban sokkal több a telepített fák és bokrok közül a porzós példány, mint a termős, ami pedig együtt jár a nagy mennyiségű pollentermeléssel.
Ma már azonban nincs az országnak egyetlen olyan szöglete sem, amit fertőzésmentesnek mondhatunk. A legtöbb elhanyagolt terület Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Somogy és Győr-Sopron megyében található.  
Magyarország nagymértékben szennyezett parlagfűvel. Milyen nagy mértékben? A nyugat-európai allergiásokat orvosaik nem engedik nyáron ideutazni.
A parlagfűvel borított terület évente több tízezer hektárral nő. Az egymillió parlagfű-allergiás kezeléséhez szükséges egészségügyi kiadások meghaladták a 13 milliárd forintot. A költségvetés tavalyi terve még másfél milliárd forintot rendelt a parlagfű elleni harc támogatására, az adók egy százalékát pedig erre a célra lehetett felajánlani, ebből is összegyűlt 830 millió forint, ez így együtt több mint 2,3 milliárd forint lenne.

{p} A takarékossági csomag következtében azonban már csak hétszázmillió forint maradt, ami kevesebb, mint az állampolgárok felajánlott egy százaléka. Ha mindezt összevetjük a 13 milliárd forint gyógyászati kiadással, elég kevésnek tűnik. Pedig ekkora léptékű mentesítést csak az állam tud elvégeztetni, s eddig egyik évben sem fordítottak rá ennyit - jelentette ki a minap Németh Imre földművelésügyi miniszter. Felhívta a földhasználók és ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a tárca elrendelte a határszemléket. E héttől kezdve a földhivatalok szakértői járják a bel- és külterületeket, jelentéseket tesznek a gyomos, elhanyagolt ingatlanokról. Tulajdonosaik, használóik felszólítást kapnak, hogy végezzék el a gyomirtást. Hogyha mégis elmulasztják, a hatóság végzi el, de a költségeket kifizettetik velük. Amennyiben valaki nem fizet, tartozását a tulajdoni lapon széljegyzetként tüntetik fel, vagyis az ingatlanra terhelik az adósságot, ami nehezítheti az ingatlan forgalmazását, eladását-megvételét.
A kormány úgy döntött, hogy az allergiát okozó gyomosodást közmunkaprogrammal mérsékelni is próbálja. Az agrártárca 223 millió forintot adott át a munkaügyi tárcának ilyen közmunkaprogramok finanszírozására a belterületeken is.

Ezek is érdekelhetnek