Ha feszül a mell

Egyéb2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Ha feszül a mell

A szoptatás az anyaság legbensőségesebb, boldog időszaka, ugyanakkor a nő szervezetét alaposan igénybe vevő, nehéz feladat. Tudomásul kell venni, hogy a mell a szoptatás ideje alatt fokozott igénybevételnek van kitéve, nagyobb odafigyelést, több törődést igényel, mint korábban. Csak egy példa: a baba nyelve úgy "dolgozik" édesanyja mellbimbóján, mint egy finom smirgli, és ez bizony pár nap után fájdalmas lehet. Az alábbiakban néhány problémát veszünk sorra és  igyekszünk gyakorlati tanácsokkal segíteni a kismamákat.BOROGATÁS, FEJÉS, MASSZÍROZÁS. A szülést követően az anya szervezetének óriási hormonális aktivitása indítja be a tejtermelést. Ilyenkor a tej sokszor éjszaka "lövell be", és az anyuka mellei hirtelen óriásira duzzadnak, megkeményednek, felforrósodnak. Ez az állapot majdnem mindig kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet. Szerencsére a hormonális egyensúly néhány napon belül helyreáll; az anya mellei később már sohasem lesznek ilyen feszesek, még akkor sem, ha éhesebb baba számára nagyobb mennyiségben termelnek is tejet.A feszülő, duzzadt mell számára az a legjobb gyógyír, ha az édesanya megszabadul a fölösleges tej egy részétől.
{p} Ebben nem számíthatunk a babára, mivel a megduzzadt mellbimbót és annak udvarát nem tudja szopás közben megtartani. Az anyának először egy kicsit fel kell puhítania a melleit: le kell mosnia meleg vízzel, majd óvatosan le kell fejnie egy kis tejet.Ha a baba nem szopik eleget és elég gyakran ahhoz, hogy az anya mellében elmúljon a kellemetlen feszülés, akkor hideg vizes borogatással vagy becsomagolt jégkockákkal lehet próbálkozni. A legjobb megoldás azonban a mell kiürítése szopás után fejéssel. A fájdalmat masszírozással is enyhíthetjük, és lehetőleg minél többet hagyjuk szabadon levegőzni a melleket.BEREPEDEZETT MELLBIMBÓK. Ha hirtelen éles és nyilalló fájdalmat érzünk a mellbimbóban, ahogy a baba a szájába veszi, és ez a fájdalom végigkíséri a szoptatást, akkor valószínűleg apró repedés keletkezett rajta. A berepedezett mellbimbót pihentetni kell, és nem árt az orvostól valamilyen krémet kérni rá, ami meggyorsítja a gyógyulást és megelőzi a fertőződést. A mellbimbó egy-két nap alatt begyógyul, ez idő alatt a másik mellből szabad szoptatni a babát. A pihenő mellből finoman le kell fejni a tejet.KEMÉNY, FÁJDALMAS CSOMÓK. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a kicsiny tejvezetékek közül - amelyek a mirigyekből a mellbimbóhoz szállítják a tejet - egy eldugul. A dugulás előtti részben pang a tej, nem tud továbbfolyni, s ilyenkor az anya a mellében egy kicsi, kemény, fájdalmas csomót érez.
{p}
Ebben az esetben többször egymás után meleg vízben fürdessük meg a mellet, ezt követően gyengéden masszírozzuk meg, majd szoptassuk meg belőle a babát. Ha a csomó csökken, akkor sikerült elérni, hogy a tejvezeték magától megnyíljon és kiürüljön. Ha azonban a fájdalom nem szűnik, sürgősen fel kell keresni az orvost. Előfordulhat ugyanis, hogy a csomót nem egyszerű elzáródás, hanem egy kialakulófélben lévő gyulladás, tályog okozza.TÁLYOGOK. Tályog a mellben többnyire akkor képződik, ha egy kezeletlen kis repedésen keresztül a mell fertőződik: a mell valamely része megkeményedik, piros lesz a bőr és fájdalmasan lüktet. Az édesanya rosszul érezheti magát, sőt be is lázasodhat. Fontos, hogy mielőbb lássa orvos. Ha a melltályogot idejében kezelni kezdik (általában antibiotikumokkal), a beteg mellből a kezelés ideje alatt is szophat a baba, és a fájdalom is csökkenni fog. Ha azonban a tályogot elhanyagolják, akkor a baba sokáig csak a másik mellből szophat, és a tályogos emlő nagy fájdalmakat okozhat.
Munkatársunktól
Kedves Olvasóink! Kérjük, hogy önök is írják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat, észrevételeiket, tanácsaikat, amelyeknek helyet adunk a szoptatás világnapján megjelenő lapszámunkban. Postacímünk: 1428 Budapest 8., Pf. 52. A borítékra, kérjük, írják rá: Éltető anyatej.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek