Péter és Pál a cseresznyefán

Amíg meggytermesztésben a világ első országai között szerepelünk, addig cseresznyetermesztésben csupán tizenötödikek vagyunk. Ám a cseresznyefajták világában szintén az élvonalba tartozunk.

EgyébBozsik József2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Péter és Pál a cseresznyefán


Fajtasorozatunk május huszadikától július tízedikéig érik, tehát ötven napot ölel fel, ami egyedülálló. A teljesség igénye nélkül elsősorban az új magyar fajtákat mutatjuk be. Brózik Sándorról azt tartják a szakírók, hogy a XX. század legeredményesebb gyümölcsnemesítője volt. A legendás mester már nem lehet közöttünk, de az ő munkáját folytatja az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Kht.-ban Apostol János. Olyan új fajtákról számolt be, amelyek távlatot nyitnak a magyar gazdálkodók előtt, mint egykor az öntermékeny meggyek.
A korai fajták sorát az önmeddő Rita nyitja május közepén. A leány és a férfi nevű fajták elárulják termékenyülési viszonyaikat: a "lányok" önmeddőek, kell nekik a porzópartner, a "fiúk" öntermékenyek, vagyis ha egyetlen fát ültetünk, az is rendszeresen és bőven terem.
A Ritának jó pollenadói a Valerij Cskalov, a Péter, a Tünde, a Pál, a Katalin és a Vera. Bőtermő, május 20-a táján, a Bigarreau Burlat előtt tíz-tizenkét nappal érik. Primőr cseresznye, együtt érik a Münchebergi koraival. Ám míg utóbbi csupán háromgrammos, 20 milliméteres gyümölcsöket érlel, addig a Rita hatgrammos, 24 milliméteres cseresznyéket hoz.
Májusban érik az öntermékeny Sándor fajta, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse középnagyságú, négygrammos, 24-25 milliméteres. Friss fogyasztásra alkalmas elsősorban. A Tünde igen bőtermő fajta, a Bigarreau Burlattal egy időben érik. Gyümölcse öt-hat grammos, 24-26 milliméteres. Húsa keményebb, mint a francia fajtáé. A gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, mint a termesztett fajták. Jó pollenadói a Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov, a Katalin, a Péter, a Pál és a Sándor.
{p}A Péter öntermékeny, bőtermő fajta, június 10-e körül érik. Gyümölcse közepesen nagy, öt-hat grammos, 25 milliméteres, húsa középkemény. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Az Anita igen bőtermő fajta. Önmeddő, de jó pollenadói a Valerij Cskalov, a Tünde, a Péter, a Linda és a Katalin. Gyümölcse nagy, hat-hét grammos, 23-24 milliméteres. Friss fogyasztásra alkalmas.
A Carmen önmeddő, ám bőtermő fajta. Gyümölcsei igen nagyok, 8-11 grammosak. Héja fénylő bordópiros. Húsa sötétpiros, kemény állományú. Nagy gyümölcse és kiváló íze miatt első osztályú asztali gyümölcs, de feldolgozva sem utolsó. A Bigarreau Burlat után egy héttel érik. A Carmennek jó pollenadója a Germersdorfi-3-as, amelyet egyúttal jól is termékenyít.
A Vera önmeddő fajta, ám rendszeresen és igen bőven terem. Jó pollenadói a Valerij Cskalov, a Bigarreau Burlat, a Sándor, a Péter és az Alex. Június közepén, a Bigarreau Burlat után hat-nyolc nappal érik. A Vera gyümölcse nagy, hét-nyolc grammos, 24-27 milliméteres. Húsa középkemény, de nem roppanó. Friss fogyasztásra és konzervipari célra is alkalmas, ám a levélbetegségek ellen gondos védelmet igényel.
A Bigarreau Burlat fajtát sokszor említettük. Ez a francia, önmeddő cseresznye május végén-június elején érik. Gyümölcse öt-hat grammos, 22-24 milliméteres. Kiváló minőségű étkezési gyümölcs. Az első jó minőségű, nagy gyümölcsű fajta, amely a hazai és a külföldi piacokon is versenyképes árut ad. Az Aida önmeddő, ám bőtermő fajta, június 10-15. körül érik. Jó pollenadói a Katalin, a Van, a Kavics, a Sunburst, a Stella, a Vera, a Sándor, a Pál, az Alex és a Péter. Az Aida gyümölcse nagy, hét-kilenc grammos, 27-29 milliméteres. Kiváló beltartalmi tulajdonságai, valamint nagyméretű gyümölcse miatt friss fogyasztásra, exportra és ipari feldolgozásra is alkalmas. A Pál öntermékeny fajta, amelyik június 10-12. körül érik. Gyümölcse igen nagy, hét-kilenc grammos, 26 milliméteres. Húsa sötétpiros, kemény. Ígéretes magyar fajta.
{p}Az öntermékeny fajták között két kanadai cseresznye is szerepel. Az egyik a Sunburst, a másik a Stella. A Sunburst június végén-július elején érik, nyolc-tíz grammos gyümölcsöket fejleszt, amelyek 28-30 milliméteresek is lehetnek. A Stella a Germersdorfi után érleli hat-hét grammos, 22-24 milliméteres terméseit. A Linda a Germersdorfi előtt érik néhány nappal. Gyümölcsei hét-kilenc grammosak, 24-26 milliméteresek. Friss fogyasztásra, exportra és konzervipari feldolgozásra egyaránt alkalmas ez a Germersdorfi "lány", hiszen a Hedelfingeni óriás és a Germersdorfi óriás "gyermeke".
A Germersdorfi óriásnak ma már több klónját is termesztik. A fajtakör június 18-25. között érik. Jó pollenadói a Linda, a Van, a Sunburst és a Hedelfingeni. Nem véletlenül kapta nevét, hiszen hét-kilenc grammos, 24-27 milliméteres terméseket fejleszt. Edzett, ellenálló fái a téli hideget is jól bírják. Sokoldalúan felhasználható fajta.
A Katalin késői érésű fajta, ám fái nagyon korán termőre fordulnak. Jó pollenadói a Van, a Stella, a Germersdorfi-1-es, a Linda és az Alex. Gyümölcsei nyolc-tíz grammosak és 25-28 milliméteresek, feldolgozásra is alkalmas fajta. A fajták érési sorát az öntermékeny Alex fajta zárja. Ez az első öntermékeny magyar fajta, amely nevével Brózik Sándornak állít emléket. Az Alex korán termőre fordul, és rendszeresen, bőven terem. Gyümölcsei nagyok, hét-nyolc grammosak és 24-25 milliméteresek. Húsa kemény. Színe sötétpiros. Friss fogyasztásra és hűtőipari célra alkalmas.
Az új, magyar fajtákkal új távlatok nyíltak a magyar gazdák számára. De az is igaz, hogy minden fajta annyit ér, amennyit ültetnek belőle.

Ezek is érdekelhetnek