Szakorvos helyett jó a nővér?

Hajmeresztő, hogy szakorvosok helyett diplomás nővérek, asszisztensek végezzék a vizsgálatokat ügyeleti időben? legalábbis Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint. Az ötletet mint eldöntött tényt néhány napja jelentették be a közszolgálati televízióban, azonban a MOK semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az ügyről.

EgyébVarjú Frigyes2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Szakorvos helyett jó a nővér?

A tévériportból egyértelműen kiderült, hogy az egészségügyi tárca költségtakarékosságból vezetné be azt a szokatlan ügyeleti rendszert, melynek keretében ezentúl a szemészeti, az urológiai, a bőrgyógyászati és az orr-, fül-, gégészeti szakrendeléseken nővérek és asszisztensek végeznék a kezeléseket. Vagyis szakorvossal csak súlyos esetekben találkozna a beteg, így aztán kevesebb ügyeleti díjat kellene kifizetni az orvosoknak. Éger István orvoskamarai elnök szerint eddig hivatalosan senki nem kereste meg az érdekvédelmi szervezetet, és csak mint rémhírszámba menő szóbeszédről hallott maga is a meghökkentő ötletről. Érdeklődésünkre elmondta: Magyarországon a betegek érdekében rezidensi rendszer működik. Vagyis miután valaki megkapja az orvosi diplomáját, még jó ideig nem láthat el szakorvosi feladatokat, sőt önálló betegellátásra is legfeljebb szabályozott keretek között jogosult. Emellett a rezidens minden ténykedésére kizárólag szakorvosi felügyelet mellett kerülhet sor. Éppen ezért tartja megdöbbentőnek Éger István, hogy miközben az egyetemi végzettségű, gyakorlattal rendelkező, felesküdött orvos cselekvőképességét további négy-hat évig, a szakvizsgák letételéig erősen korlátozzák még a mai orvosínséges időkben is, az ötlet kiagyalói egyszerű szakdolgozókra bíznák a betegeket.

{p} A kamarai elnök szerint jó volna, ha Magyarországon egyszer végre idejében ébredne a döntéshozó, és a gyors népszerűséget hozó döntések mellett hajlandó lenne olyan lépések megtételére is, amelyek gyümölcseit majd az utódok élvezhetik. Ide sorolható egy olyan nemzeti tanterv bevezetése, amelyben az egészségnevelés központi kérdés. A megváltozott szemléletű oktatásban az emberek megtanulnák saját állapotukat felmérni, lázat csökkenteni, diétázni vagy éppen mentőt hívni. Ha úgy tetszik, értékén becsülni az egészségügyi ellátórendszert minden szűkösségével együtt. Ameddig erre intézményes keretek között nem tanítják meg az embereket, addig nem lehet bántani a polgárokat azért, mert sokat járnak orvoshoz és mert a szocializmusban elkényeztették őket a sokat ismételt szlogennel: "A magyar egészségügy magas színvonalú, ingyenes és teljes körű." Éger István leszögezte: az orvosi kamara mint köztestület és kötelező egyeztető fórum elé eddig nem került a hajmeresztő ötlet hiteles formája, ezért komolytalannak tartják már az ügy felvetését is. Bár szerettük volna megismerni az egészségügyi tárca véleményét is, minden igyekezetünk ellenére lapzártánkig nem sikerült mérvadó személlyel beszélnünk.

Ezek is érdekelhetnek