Végzetes leletvándorlás

A szegedi kórházban tévedésből operáltak meg egy idős férfit, s az illető belehalt. Mi történt, s mi lesz ezután? Ennek jártunk utána.

EgyébTanács Gábor2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Végzetes leletvándorlás


Július 3-án, szombaton egy nyolcvanéves kisteleki férfit - K. Bélát - bevitték a szegedi városi kórházba. A komputertomográfos vizsgálat eredményeit összekeverték: egy másik, hasonló korú férfi helyett K. Béla koponyáját nyitották fel az idegsebészeti klinikán, míg a másik beteg - akinek a sürgős műtétre szüksége lett volna - csak azután jutott ellátáshoz, hogy az orvosok rájöttek, nem a megfelelő ember fejét lékelték meg.
Azóta tíz nap telt el, a leletcseréből kifolyólag tévesen megműtött férfi halott, a másik öregembert gépek tartják életben. Vizsgálatok és intézkedések sora indult a múlt hét folyamán, a lavinaszerűen gördülő események már elsodorták a kórház igazgatóját, az ügyben elkeseredett nyilatkozatháború dúl, miközben a történések középpontjába csak rövid időre került bácsik fölött nemsokára továbbsiklik az érdeklődés. Hogy az amerikai Andy Warhol mondását idézzük: mindenki lehet híres tizenöt percig. Tegyük azonban hozzá: azért nem mindegy, hogy túléli-e.
Hogy körülbelül mi történt, az mára az érintettek nyilatkozataiból összeállítható. A hasonló korú K. Bélát és B. Vincét is epilepsziás rosszullét miatt szállították be a városi kórházba. Ott K. Bélát küldték komputertomográfiai vizsgálatra, ki is állítottak a nevére egy vizsgálatkérő lapot. Ezt a lapot helyezték aztán B. Vince feje mellé, amikor a CT-től szóltak, hogy mehet a beteg, és így került vizsgálatra B. Vince - K. Béla néven. Apró szabálytalanságok sorozata vezetett odáig, hogy ezzel az eredménnyel egészen a műtétig juthatott el az idős férfi: szabályszerű átadások és átvételek maradtak el, senki nem kérdezte meg egyik páciens nevét sem.
{p}A történet következő helyszíne az idegsebészeti klinika - amely a Szegedi Egyetemhez tartozik -, ahová szombaton délután megérkezett K. Béla, B. Vince CT-eredményével felszerelve. Azonmód meg is műtötték, de agyvérzésre utaló jeleket nem találtak. Újabb CT készült a férfiről, és ekkor kiderült, a két lelet nem azonos. Már estefelé találták meg B. Vincét a szegedi kórházban, közben az először - tévesen - megoperált beteg állapota rosszabbra fordult.  B. Vince koponyáját még aznap felnyitották, és meglelték az agyvérzéses agyterületet. Ezzel a tulajdonképpeni történéseknek a végére is értünk. K. Béla több műtéten átesett még, de az életét nem sikerült megmenteni - július hatodikán meghalt.
Az elkövetkező hét során új szereplők léptek színre a tragédiában, akik lassan maguknak követelték a reflektorfényt. A Délmagyarország című lap július 6-án rukkolt elő a szenzációval - nem tudni, hogy ellenkező esetben szükségét érezték volna-e az egészségügyi intézmények, hogy az ügyből valamelyes tanulságokat vonjanak le.  Ezt követően Szabó Gábor, az egyetem rektora szigorú vizsgálatot ígért, melynek során hamar kiderült: az idegklinikán szabályosan jártak el, a hibás CT okozta a galibát. A labda a városi kórházhoz került. A hét közepéig úgy látszott, onnan nem várható semmi kézzelfogható eredmény a közeljövőben, csak annyi szivárgott ki az intézményből, hogy hét személy felelőssége állapítható meg a bakiért. A kórház azt sem felejtette el hozzáfűzni, hogy orvosszakmai hiba egyáltalán nem történt, csak adminisztratív tévedés; ez minden becsületes adófizetőt meg kellett volna nyugtasson. Nem így hatottak a hírek Botka László polgármesterre, aki 8-án kényszerszabadságra küldte Nárai Györgyöt, a városi kórház főigazgatóját, mondván, hogy ahol hét felelőse akad egy ilyen melléfogásnak, ott súlyos szervezési rendellenességek vannak. Így gondolta ezt előzőleg a főigazgató is: két főorvost, Piros Györgyit és Kiss Józsefet függesztette fel vezetői beosztásukból a vizsgálat idejére. Az ő felelősségüket nem állapították meg; bár Nárai Györgyét sem. Őt valószínűleg a közgyűlés fogja eltávolítani. Július 12-én összeült az önkormányzat egészségügyi bizottsága, ahol (a Fidesz-képviselő távollétében) egyetlen tartózkodással - a Centrum képviselője bizonytalankodott - szavazták meg, hogy kezdeményezik Nárai György felmentését a kórház éléről. A közgyűlés szeptemberben vitatja meg a kérdést.
{p}Az, hogy a botrány ilyen hamar kiütötte a főigazgató alól a széket, az eddig egységes - együttérzésből fakadó - közfelhördülést többszólamúvá változtatta. Egy, a helyi napilapban közzétett nyílt levél alapján látható: nem mindenki ért egyet abban, hogy Nárai vigye el a balhét valamiért, amiben - véleményük szerint - nem hibás. A szegény bácsik iránti sajnálkozással eltelve bár, de úgy gondolják: a polgármester ürügyként használja a média dömpingjét, hogy a főigazgató helyét egy másik - a városvezetés szívéhez közelebb álló - személlyel töltse be. Hogy ki lenne ez a valaki, arra vonatkozóan számos tipp hangzik el. A találgatásokat nem csitítja az sem, hogy a botrányt kirobbantó Délmagyarország - amely tényszerű kívülállóként tudósított az eseményekről - minden más orgánummal szemben határozott előnyt élvezett városházi információk terén. Nárai György kényszerszabadságra küldéséről például nemcsak az MTI-t, hanem az érintettet is megelőzve értesült.
Itt tartanak az események keddi lapzártánkkor, július 13-án. Tíz nap alatt egyetlen adminisztratív tévedés folytán meghalt egy ember, végleg vagy csak egy pillanatra megkérdőjeleződött több vezető sorsa. A kórház a friss hírek szerint olyan téphetetlen karszalagokat kap majd, amelyek megakadályozzák a hasonló adminisztratív hibákat. Jól jártak, akik itt dolgoznak, hisz Botka László polgármester szerint fiatal és tetterős főigazgatójuk is lesz a jelenlegi helyett. Csak az kérdéses, mi lesz B. Vince sorsa, aki műtéte óta eszméletlen, és ez az utolsó sor jut neki minden híradásban.

Ezek is érdekelhetnek