Bonszaj és szujszeki

Egy fővárosi lakás erkélye is elegendő hely a bonszajneveléshez. Kárpáti Attiláné otthonában két ritka kedvtelés szemet gyönyörködtető példányai láthatók. Kis fákat nevel és érdekes köveket gyűjt, azaz bonszajjal és szujszekivel foglalkozik szabad idejében.

EgyébLovass Ildikó2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Bonszaj és szujszeki


Alkotásai és gyűjtései révén bepillanthatunk Kína és Japán művészetének egyik sajátosságába, a természet kicsinyítésének titkaiba.
- A távol-keleti kultúra sajátos része a bonszaj. A japán szó jelentése: kis fa tálban. A műfaj Kínában sok száz éves múltra tekint vissza. A császárok számára edénybe ültetgettek fákat, mert így a növény lassabban növekedett és kisebb maradt, mégis az erdő képzetét keltette a fapagodák és kőteraszok között. Az első bonszajok kerti agyagedényekbe ültetett, másfél-két méteres fák lehettek. A divat később átterjedt Japánba is. A tálban nevelt kis példányok teljes mértékben azonosak a természetben található hatalmas fákkal, és jóformán bármelyik fajból nevelhetők.
Éva asszony, aki civilben a BME Vegyészmérnöki Karának dékáni hivatalában dolgozik, véletlenül került a különleges hobbi vonzásába. Egy városligeti séta során a Mezőgazdasági Múzeumban látta a Budapesti Bonszaj Egyesület tagjainak alkotásaiból készült kiállítást. A társaság éppen húsz éve alakult, az aktív tagok száma 50-70 fő. Hét éve csatlakozott az egyesülethez, amely rendszeres havi foglalkozások keretében bővíti a résztvevők ismereteit.
- A lényeg a növény sajátos szaporítási és kialakítási módja. A vegetációs időszak után, nem természetvédelmi területről gyűjtünk be fákat vagy magoncokat. Nagyságuk tíz centiméterestől egyméteresnél is nagyobb lehet. Földlabdával együtt cserépbe ültetjük őket, abban tartjuk egy-két évig. Amelyik életképes maradt, annak választunk egy megfelelő tálat, és némi gyökérmetszéssel áthelyezzük. Ekkor határozzuk meg, milyen stílusú bonszajt alakíthatunk ki belőle. Lehet kicsi erdőket telepíteni, szélfútta formát alakítani, kőre vagy sziklába ültetni. Először eltávolítjuk a felesleges ágakat, utána megmetsszük. A finom munkálatok során az ágak köré 45 fokos szögben drótot tekerünk, amelynek meghajlításával különböző formákat alakíthatunk ki. A bonszaj sajátos művészi kifejezési forma, élő műalkotásként szokták emlegetni.
{p}
Vendéglátóm naponta locsolja saját gyűjtésű fácskáit: a tartókban kőris, kecskerágó, bükk, gyertyán, juhar, hársfa, citrommuskátli, orgona, vérlevelű szilva sorakozik. A pici fa sziklára, elhalt ágakba is ültethető, amely az alkotás részévé válik. Kővel is lehet társítani. Sokan kirándulások során olyan köveket gyűjtenek, amelyek átalakítás nélkül a természet egy kicsinyített formáját - hegyet, állatot, emberi profilt, virágot - példázhatják. Szujszeki akkor válik belőlük, ha megfelelő fatalapzatot készítenek alájuk, hogy a formát kiemelje, és úgy mutatják be.
- A szujszeki maga a mozdulatlan szépség. Istenigazából a kő áll közel hozzám, a legtöbbet az erdélyi Aranyos folyó medréből gyűjtöttem. Vonz a lehetőség, hogy egy-egy darabba belelássak valami különleges formát. A hal formájú követ japán birs összeszáradt termésére helyeztem, a kompozíció címe: cet a háborgó Vörös-tengeren. Egy másik kő olyan, mint egy hegy: rajta hófolt, amelyből a tavaszi olvadás idején kis patakok csordogálnak. Ehhez a műfajhoz fantázia, türelem és jó szem kell. A családom és a munkám mellett maradó szabad időmet szívesen fordítom ezekre az örömet adó tevékenységekre, amelyek a természettel való kapcsolat miatt is közel állnak hozzám.

Ezek is érdekelhetnek