Nagyrédei málnacsoda

Egy kiló málnáért 200-220 forintot fizetett Nagyrédén a hűtőház. A kiváló, gurulós minőségű Fertődi zamatos málnaszemeket jégbe fagyva értékesítik Nyugat-Európában és a skandináv államokban.

EgyébBozsik József2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Nagyrédei málnacsoda

A málnaszezonban Nagyréde apraja-nagyja a hatalmas málnásban tartózkodik, amely ma is 60-70 hektárnyi terület. Az idei bőséges tavaszi csapadék hatására a málnabokrok ontották a termést. Milliónyi apró, piros gyűszűk gyülekeztek a ládákban a szorgos kezek munkája révén.
Faragó Angéla és családja is ott szorgoskodott a 120 méter hosszú sorok között. A 83 éves dédanya éppúgy, mint a következő generációk tagjai. Sipos Istvánné derekára kötve soroltak a kis homokozóvödrök. Egyikben első osztályú, a másikban a kevésbé szép szemek gyűltek.
Faragó Angéla elmondta, hogy a letermett vesszők eltávolítása alapvetően fontos a vesszőfoltosodások megelőzése érdekében. Május tizedikéig rendbe kell tenni az ültetvényt. Akkor kezdődik a permetezések sora, amit az egykori szakszövetkezetből alakult részvénytársaság központilag végez. A sok eső ellenére is öntözték az ültetvényt. A hűvös tavasz miatt két héttel később érett a málna. A Malling Exploit fajtát már nem termesztik, kizárólag a Fertődi zamatost, mert azt kedveli a piac.
Minden második pásztában van egy-egy átvevőhely, ahonnan rögtön a hűtőházba szállítják a málnát. Ma is szakcsoportszerűen működik az ültetvény.
- Amikor a szezonnak vége, akkor fizetnek ki bennünket, de van a faluban olyan hely is, ahol azonnal fizetnek a Nagyrédei Rt. Hűtőház munkatársai.
Benedek László elmondta, hogy a 220 forintos átvételi árból le kell vonni a kompenzációs felárat, ami jelenleg 12 százalék. Végül is a feldolgozónak egy kiló málna 180-190 forintjába kerül.
- Ha fúj a szél, akkor a hajtások összedörzsölik a málnát, és értéktelen lesz - fűzi hozzá Angéla anyósa, aki szintén ott szorgoskodik a 190 centiméter magas tövek között. Otthon persze málnaszörp, -dzsem,
-lekvár, -velő és fagyasztott málna is kerül a kamrába, mélyhűtőbe, mert az unoka nagyon szereti.
{p} Angéla asszony és férje az rt.-nél dolgozik a borászatban és a hűtőházban. A málna és a szőlő fizetéskiegészítés.
- Csak családi segítséggel, összefogással lehet ezt a hat sor málnát leszedni - hangsúlyozza Kálmánné. Szerencsére most jó év van, jobb, mint a tavalyi. Két mázsa fölül szedtünk erről a két sorról. Nagyon sok málna van, és gyönyörű!
Nagy faoszlopok tartják a dupla huzalszálakat. Ezek fogják össze a málnasarjakat. A Kovács családnak tíz sor málnája van, ami 1200 métert jelent összesen. Az édesanya pedagógus, aki a nyári szabadságát áldozza fel, hogy a családi kasszába vándorolhasson a málnapénz. A nagymama, az édesapa, orvostanhallgató fiuk és az egyetemista lányuk is kiveszi a részét a munkából. Kovács István, az édesapa elmondta, hogy ő már gyermekkora óta a málnából szerzi a jövedelme egy részét, egyébként a helyi borászatban karbantartó.

{p} A fizetésem sajnos nem túl nagy, így aztán több lábon kell állni. Az egyik láb a málna - fűzi hozzá mosolyogva. Felesége átveszi a szót, amikor az árakról kérdezem.
- Volt már sokkal magasabb, igaz, sokkal alacsonyabb is az átvételi ár, de az idén megéri, mert szerencsére bőséges a termés.
 - Nem szívesen vagyok otthon, ha tudom, hogy a szeretteim a málnásban dolgoznak - mondja ifjabb Kovács István. A málnának sok-sok jótékony tulajdonsága van, ami az étrendi hatását illeti. Nem is beszélve a magas C-vitamin-tartalomról.
A nagymama elmondja, hogy a készítésnél citromlevet is adnak az összetört málnához, amelyet átszűrnek, majd felfőzik. Egy kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot számítanak. A jégeső réme is gyakran fenyegeti a nagyrédeieket, ezért a Kovács család úgy választotta ki a tíz sor málnát, hogy ne egy helyen legyen.

Ezek is érdekelhetnek