Jégverés sújtott öt megyét

Szeptember 10-ig még jelenthetik káraikat azok, akiknek portáján, gazdaságán végigsöpört a múlt hét közepén az öt megyére kiterjedő jégeső. Van mit. A katasztrófavédelem adatai szerint elsősorban a kukorica, a napraforgó és a szőlő károsodott jelentősen.

Egyéb2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Jégverés sújtott öt megyét


Bár a jégverés a biztosítható elemi károk közé tartozik, a gazdák jelentős része korábban nem élt a lehetőséggel.Legalább húsz percen keresztül verte a jégeső Csongrád megye térségét. A dió nagyságú jégdarabok súlyos kárt okoztak a terményekben, elsősorban a szőlőben. Két év fagykár után már harmadszorra sújtja a természet a gazdákat, a környéken a regisztrált őstermelők száma lassan a felére csökken.
Murányi László csongrádi önkormányzati képviselő, az önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta: a hegyközséghez tartozó nyolcszáz hektár szőlőből kettőszázat érintett az elemi csapás, itt azonban a termés hetven-nyolcvan százaléka odalett. A viharos szél miatt sok helyen oszlopsorok dőltek ki. A jégeső hétszáz hektár napraforgóban is kárt okozott, a szakértők 15-20 százalékos pergést állapítottak meg, ez azonban a kedvezőbb forgatókönyv: a termést a következőkben érintheti a fejrohadás elnevezésű megbetegedés, ebben az esetben sokkal nagyobb veszteségre kell számítani. A kukoricában beállt kárt csak a betakarítás után lehet majd megállapítani, de jelenleg is 10-15 százalékos szemveszteséggel kell számolni. Csak a szőlőben nagyjából 100-120 millió forintra rúgnak a károk.
- Nem sok remény van arra, hogy a gazdák kára megtérüljön - mondta a csongrádi önkormányzati képviselő. Kezdeményezni fogjuk a képviselő-testületnél, hogy a kommunális, illetve az iparűzési adót engedjék el a károsultaknak. Külön bajban vannak azok, akik agrárhiteleket vettek fel, mert most kérvényezniük kell a törlesztés átütemezését. A jégeső nyomán az is kiviláglott, hogy még mindig vannak, akik nem regisztráltatták magukat az uniós agrárrendszerben, ők most megtanulhatták, hogy így sehova nem tudnak fordulni, bármit szeretnének is elérni.
{p}
Békés megyét sem kerülte el múlt hét csütörtökén a jégvihar. Délután négy óra és fél öt között Szarvas külterületén a kákai tanyaközpont házait verte a jég. A tojás nagyságú jégdarabok összetörték a palatetőket. Mihaleczné Kovács Mária jegyző elmondta, a megrongálódott házak védelmére a város összes kereskedőjétől felvásárolták a fóliákat. A lakosok szeptember 10-ig jelenthetik a károkat. A jég a legnagyobb bajt Csabacsüdön okozta, ahol tyúktojás nagyságú jég esett. A húsz-harminc perces ítéletidő után húsz centi vastag jégréteg borította a települést.
Frankó János polgármestertől megtudtuk, több száz lakóház rongálódott meg, közülük tizenegy súlyosan: még az új építésű lakások cserepeit is átlyukasztotta a jég. A faluban a lakosok mintegy kilencven százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, ez fizet a jégkárra is. Segítség, hogy a Tondach Magyarország Rt. békéscsabai gyára húszszázalékos kedvezményt ad a károsultaknak a cserepek pótlására. A Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet is a bajba jutottak segítségére sietett, gyors elbírálású, ötszázezer forintos hitelt ad kezesek és kezelési költség nélkül. A kölcsönt napokon belül folyósítják.
Frankó János bízik benne, hogy segítséget kapnak a katasztrófaalapból vagy a vis maior-keretből. Haskó Györgytől, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főreferensétől azt a tájékoztatást kaptuk, jelenleg a jégkár sújtotta települések önkormányzatai az elsőfokú építésügyi hatósággal, illetve a katasztrófavédelem segítségével az önkormányzati és a lakossági károkat mérik fel. Az önkormányzati ingatlanok helyreállítására a vis maior-keretből nyílik lehetőség, efölött a megyei területfejlesztési tanács rendelkezik. Bár az idei megyei keret kimerült, lehetőség nyílik arra, hogy a megye az országos keretből kérjen segítséget. Magánszemélyek esetében az a legszerencsésebb, ha rendelkeznek ingatlanbiztosítással. Ha ilyet nem kötöttek, akkor esetleg a kormány segítségében reménykedhetnek. Legutóbb az országban júniusban volt hasonló viharkár, és akkor a kabinet segített.
A jégeső azért is jár tragikus következményekkel, mert a jelen helyzetben egyszerűen nincs termelő, aki elemi kárra biztosítást kötne a térségben. A biztosító szerint nagy a kockázat, ennek megfelelően jókora összegeket kérne a szolgáltatásért. Murányi András szerint az államnak kellene egy alapot létrehoznia.
Az Allianz Hungária Biztosító békéscsabai központjából Váci Ildikó sajtóreferens kérdésünkre elmondta: mintegy kétezer hektár mezőgazdasági területet érintett a vihar. Hétfő délutánig háromszáz körüli kárbejelentés érkezett ötven-száz millió forint értékben, csak tíz százalék a mezőgazdasági kár. Hogy milyen nagyságrendű biztosítási díjat kellene fizetni azért, hogy a hasonló kockázatokat elkerüljék a gazdák, a biztosító képviselője így válaszolt: - A különféle növényi kultúrákra a biztosítási díj számításának alapja a termés várható értéke és a kockázati valószínűség.

Ezek is érdekelhetnek