Mit üzen az epekő?

Személyiségünk állandóan változik, ezért saját magunk "kiismerése" egy életen át tartó folyamat. Az önismeretre azért van szükségünk, hogy megértsük: ami jó és rossz történik velünk, abból mi az, ami rajtunk múlik. Így megtanulhatunk hinni és bízni magunkban - például egy pszichodrámacsoport tagjaként.

EgyébMolnár Lajos2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Mit üzen az epekő?


Az önismereti csoport résztvevője olyan szerepeket próbálhat ki, amelyekre korábban nem nyílt lehetősége, ezáltal gazdagodik a személyisége, megnő az önbizalma, reálisan érzékeli személyisége negatív és pozitív oldalait - mindezeket Galambosné Varjú Blanka mentálhigiénés szakember sorolja, aki Novák Magdolnával közösen szeptemberben új pszichodrámacsoportot indított Békéscsabán.
Szathmári Kornélia is egy ilyen csoportnak köszönheti gyógyulását. Évekkel ezelőtt olyan súlyos búskomorságba esett, hogy kórházi kezelésre szorult. Innen kikerülve Nelli egyéni terápiára járt, itt a feszültséget kibeszélte magából, de ez sem segített gondjai eloszlatásában. A szakorvos ajánlotta, hogy keresse meg a Békéscsabán akkor induló csoportot.
- Ezt akkor kifejezetten szorongásos betegek részére szervezték - meséli Nelli. - Köztük egy év után el tudtam hagyni a gyógyszereimet, de a krízishelyzet maradt. Kislányom szoptatása után ugyanis lelki szorongatottságba kerültem, ehhez párosult a házasságom válsága. Akkor mentem át egy önismereti csoportba, és ott végre segítettek megoldást találni. A pszichodrámának a mai napig szerepe van az életemben, lelki karbantartásra használom.
- Egy alkalommal nőiességem kialakulását tekintettük át - idézi fel Nelli, egy-egy foglalkozáson ugyanis a résztvevők mondhatnak témaajánlatot, és azt a csoport "kivesézi". - Kiválasztottam azokat a szereplőket: anyukámat, mamámat, barátokat, ismerősöket, akik nekem ebből a szempontból fontosak voltak. Szerepcsereként eljátszottuk, hogy én vagyok az anyukám, a nagymamám, és megpróbáltuk kideríteni, hogy most mit üzennek nekem. Számomra ez volt a katarzis, az érzelmi görcs feloldódása. Segített abban, hogy új nézőpontból, mintegy kívülről lássam vergődésemet, és jobban felismerjem lehetőségeimet. Rájöttem, hogy ki kell lépnem megromlott házasságomból, mert az már nem építő számomra.
Kiss Margit már második éve jár önismereti csoportba. A most indult pszichodrámacsoportban szeretné jobban megismerni magát, hogy eredményesebben kezelhesse a problémáit, hogy hatékonyan segíteni tudjon másoknak is. Margó idősek otthonában ápolóként dolgozik, most mentálhigiénés asszisztensnek képezi tovább magát.
- Sikerült leküzdenem azokat a családi problémákat, amelyek eddig akadályoztak a tanulásban - mesél magáról Margó. - Rossz házasságban éltem, nem tudtam, hogy a férjem beteg, és későn jöttem rá, hogy gondjai a betegségéből adódnak. Sokat gyötrődtem azon, hogy mit nem csináltam jól, miért nem vettem észre hamarabb a bajt.
Margó egy korábbi csoportfoglalkozáson bejelentette, hogy öt epeköve van, és szeretné megérteni ennek az üzenetét.
- Megnéztük ennek a szimbolikáját - veszi át a szót Galambosné Varjú Blanka. - Az öt epekő közül az egyik nagy azt "üzente": akkor pusztíthatlak el, amikor akarlak, hatalmam van fölötted.
Ez a nagy kő a feldolgozatlan házassági kapcsolata. Az újonnan induló csoportban ennek a kőnek a hatalmát szeretné megszüntetni. Elvileg Margónak már túl kellene lennie a műtéten, de talán végleg el tudja kerülni, ilyesmire már több példa adódott.
- A tanácsadáson a szakember elmondja, mi miért történt velünk; ezzel ellentétben a pszichodrámacsoportban én ülök például az epekő helyébe, és én magam mondom ki, hogy mi a baj. Ez sokkal többet segít - összegzi tapasztalatát Nelli.

Ezek is érdekelhetnek