Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Legalább félmilliárd forintra van szüksége annak, aki ma gazdaságos méretekben akar szőlőtermesztésbe és borkészítésbe fogni. Az embert próbáló munka garantált, és míg az asztalunkra nem kerül a nemes nedű, mindvégig számolatlanul rendelkezésre kell állnia a szabadon befektethető pénznek.
A legnemesebb ital születésének pontos költségeit meglehetősen nehéz kiszámítani, ezért is hívtuk segítségül Kovács Tibort, a szekszárdi Szent Gaál pincészet tulajdonosát. A szakember szerint először is meg kell venni a termőterületet, mielőbb elő kell készíteni (ez általában minimum egy-két éves pihentetéssel egyenlő telepítés előtt). Ilyenkor leggyakrabban lucernát vetnek az adott területre, majd mélyszántással frissítik a termőképességét.
Ezután jöhet a nem éppen olcsó szőlővessző megvásárlása, illetve a támrendszer (lugas) kiépítése. Ez utóbbi az egyik legköltségesebb művelet a szőlőművelés során. Igaz, a frissen telepített ültetvény sem kerül kevésbe, annál is inkább, mert négy évbe telik, mire termőre fordul. Eközben évről évre pótolni kell az elfagyott tőkéket: általában két-három százaléktól tíz százalékig terjed a cserére szoruló szőlőtőke aránya, de az Alföldön a fagyveszély miatt előfordulnak százszázalékos évek is. Közben nem hagyhatók ki a permetezés, a gyomirtás, a talajlazítás, a metszés műveletei sem. Míg a száraz éghajlatú Olaszországban évente elegendő háromszor-négyszer permetezni, Magyarországon a sok eső miatt csak az idén tízszer kellett.
A szüret előtt zöldmetszés szükséges: kiválogatják a jobbnak ígérkező fürtöket, és megritkítják a levélzetet. Végül is a szüret sem olcsó mulatság: ládákat kell vásárolni, a must fogadásához pedig tartályok kellenek a hozzájuk tartozó zúzó-bogyózó és présgéppel, szivatytyúkkal, szűrökkel, hűtési lehetőséggel. Nem is beszélve magáról a fertőzésmentes, kellő hoszszúságú és hőmérsékletű pincehelyiségről.
A lefejtett mustot vagy kisebb, friss tölgyfahordókban tárolják (ezt nevezik barrikolásnak), vagy csak régi, hétköznapi, ám sokkal nagyobb fahordókat alkalmaznak az érleléshez. Ettől az évtől kezdve a kipréselt, zúzott szőlőfürtöt nem lehet egyszerűen kidobni. Az EU előírása szerint a borhamisításra alkalmas hulladékot el kell vitetni a lepárlóhelyekre és pálinkát kell főzetni belőle. Ennek a műveletnek a költsége nullszaldós, mivel az unió garantálja a törköly minimális átvételi árát.
{p}
A bor erjesztése önmagában nem jár nagy költséggel, s általában négy hét alatt bor készíthető a szőlőléből. Mire azonban iható minőséget kapunk, két-három hónap vagy akár két év is eltelhet. (Az Európai Unió szerencsére támogatja a tovább érlelt borokat, ezért még afféle "kamatfizetésre" is hajlandó a borba befektetett "halott" tőke után. Mellesleg az ültetvénytelepítést is preferálja a közösség, elvileg pályázat útján akár a költségek feléhez hozzájuthatnak az ügyesebbek.) A palackozás előtt deríteni, szűrni kell a bort (ehhez megfelelő eszközökre van szükség), majd jöhet a palackozás. A címketervezést tanácsos szakemberre bízni, a címkék darabja minőségtől függően 3-12 forint, s ugyancsak sokba kerül a palack nyakára kerülő "kapszula" (műanyagból 2-3 forint, fémből 13-15 forint). A dugó egyszerűbb borhoz 7-8, komolyabbhoz 30-40 forintba kerül, és a legolcsóbb üveg sem vásárolható meg 26-27 forintnál olcsóbban, az igényesebb borok pedig 50-60 forintos palackokat igényelnek. Maga a palackozás sincs ingyen, ez a munkafázis 35-40 forintba kerül, ha bérmunkát fizetünk (saját géppel 5 forinttal csökkenthetjük a kiadást).
A szőlőművelés és a borkészítés során számos esetben kell fizetni a szállításért. A tárolás sokba kerül, ha valaki nem rendelkezik saját raktárral. Erre tevődnek a kereskedelmi költségek, amelyek kiszámítása követhetetlenül bonyolult. Létezik úgynevezett listázási díj (ha egy üzlet árusítani kezd egy borfajtát), ez eléri a kétszázezer forintot; hozzátevődik a szerződéskötési díj, amely nemritkán meghaladja a három-hat millió forintot fajtánként (egy országos hipermarket-hálózatnál). Ezenfelül polcpénzt szednek a kereskedők (hogy jobb helyre kerüljön az áru), és be kell szállni a közös reklámköltségekbe is. Újabban már a kisebb üzletek is tartják a markukat.Az előzőek alapján kiszámítható: egy kiló szőlőből hét deci bor készülhet, vagyis például a 100-140 forintos szekszárdi piros szőlőből körülbelül 240 forintos előállítási költségű bor készül. Ez a bor pedig 1700-2000 forintos palackáron kerülhet a piacra, attól függően, hogy milyen évjáratú és melyik pincészetben készült.
Azonban ha valaki nemcsak bort készít, de saját ültetvényt is telepít, akkor a bor soha nem fogja kitermelni a befektetett költségeket. Hiába, inkább ízlés, mintsem minőség dolga a végleges bolti ár! - figyelmeztet Kovács Tibor. Vagyis éppen az a legdrágább, ha a borásznak saját ültetvénye van. Egy biztos: harminc hektárnál kisebb szőlészetnek nem sok értelme van. Ennek betelepítése is belekerül százmillió forintba, a hozzá tartozó raktár pedig legalább százötvenmillióból húzható fel. Ez a pénz legkorábban négy év múlva kezd pénzt "fialni" - csakhogy akkor már szükség van az előbb említett munkafázisok fedezetére is. Egy szó, mint száz: nem árt tehát, ha a vállalkozó kedvű szőlész-borász rendelkezik 400-500 millió forinttal, ami legkorábban körülbelül 15-17 év alatt térül meg. Ha egyáltalán megtérül.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu