Víz aratta le a gabonát Borsodban

Kalászos gabonából, búzából és árpából legalább kétezer hektárt tett betakaríthatatlanná a borsodi árvíz a Hernád völgyében. Becslések szerint a mintegy tízezer tonna terméskiesés legalább egymilliárd forintos kárt okozott.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Víz aratta le a gabonát Borsodban


Minőségben és mennyiségben egyaránt ígéretesen indult az aratás, ám a Hernád áradása keresztülhúzta a termelők számításait. A Borsod Megyei Mezőgazdasági és Érdekvédelmi Szövetség elnöke, Pataki László elmondta, hogy az iszapos hordalék 629 egyéni vállalkozó és 23 társas vállalkozás kenyérbúzáját és sörárpáját borította el, egy részét még takarmánynak sem érdemes learatni a fertőzés miatt. Néhol az aratás szóba sem jöhet, mert nemhogy a gépek, még az emberek sem tudnak rámenni az iszapos földekre. Összességében 10-12 ezer hektár hasznos terület károsodott, aminek közel a fele betakarítatlan maradt.
A kalászosokon kívül a cukorrépa, a napraforgó, a kukorica mintegy 2200 hektáron, a burgonya és egyéb kerti vetemény 500-700 hektáron ment tönkre. Az állattartók is elkeseredtek, mert a legelőket, réteket, gyepeket beborította a Kassáról érkező szennyezett víz. Amíg a tisztítást, a gazoló kaszálásokat el nem végzik, a jószágot nem lehet ráereszteni a legelőkre, a drága takarmánnyal kell etetni őket. Annak most nagyon felértékelődött az ára, hiszen a szalma- és szénabálákat is elöntötte a víz, és az emberi fogyasztásra alkalmatlan búza, sörkészítésre alkalmatlan árpa mellett a megüszkösödött, fertőzött takarmány is "fogyaszthatatlanná" vált.
- Ebbe a pusztulásba - hangsúlyozta a megyei MÉSZ elnöke - még bele sem számítottuk azokat a 0,3 hektárnál kisebb területű, regisztrálatlan zártkerteket, amelyekben a tulajdonosok burgonyáját, kerti veteményét pusztította el az áradás. Tulajdonosaiknak legalább akkora a káruk, mintha összedőlt volna a vályogházuk. A Borsod Megyei Földművelésügyi Hivatalból már elküldték a közvetlen és közvetett kárfelmérés eddigi eredményét a szaktárcának. Ahol nem sikerült megállapítani a kár pontos mértékét, ott a falugazdászok dolga a kibővített kárfelmérés, melynek adatai hamarosan szintén a minisztériumhoz kerülnek. Csak reménykedhetünk abban, hogy nem jutunk a jégverte mezőgazdasági termelők sorsára - akik körül azóta is nagy a csend, még ígéreteket sem hallottunk elhangzani -, s az áradás mezőgazdasági pusztítására kárenyhítési javaslatot terjeszt majd elő a szaktárca.

Ezek is érdekelhetnek