A tenor háza

Vannak olyan rendkívüli kulturális rendezvények, amelyekre különösen készül az ember, hiszen nem mindennapi élményben lehet része. Ezek közé sorolható José Carreras közelmúltban megtartott budapesti gálakoncertje is.

EgyébPethes József2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
A tenor háza


Jóval a kezdés előtt elfoglaltam helyemet az Erkel Színházban, nem szerettem volna elkésni és másokat zavarva megkeresni üresen maradt ülőhelyemet a zsúfolt nézőtéren. Nos, emiatt nem kellett volna izgulnom, ugyanis az oldalpáholyból foghíjas széksorokat láttam, sőt az erkélyen jó pár sor majdnem üresen maradt. Először arra gondoltam, hogy biztosan elakadtak a fővárosi dugóban, aztán majd csak megérkeznek, hiszen az előző napon azt mondták, majdnem minden jegy elkelt, csak néhányat lehet kapni. Aztán amikor felgördült a függöny, feszengve üdvözöltem tapssal a várva várt énekest. Vajon mit gondol majd rólunk, magyarokról, a tízmilliós országról, hogy egyszeri gálakoncertjére a pár száz fős színházterem sem telik meg.
Nem volt eléggé nagy hírverése a koncertnek? Dehogynem. Óriásplakátokkal van teli a város, írtak róla az újságok, köztük a Szabad Föld is. Valami őrült jó műsor megy a tévében? Egy fenét, ugyanazok az igénytelen szappanoperák, gyerekded kvízjátékok, csacsogó kibeszélőshow-k láthatók, mint minden este. Túl drágák a jegyek? Nem kerülnek többe, mint a többi koncertjegy. Különben is, 15-20 ezer forintos jegyekkel is megtelik a több mint tízezer embert befogadó Sportaréna, ha egy neves popsztár lép föl. Kérdéseim és válaszaim még akkor is motoszkáltak bennem, amikor Carreras már javában a legszebb olasz dalokat énekelte. Milyen nagy kár, hogy az emberek elszakadnak az értékektől, a kultúrától! Sokan nem is tudják, micsoda fergeteges, felejthetetlen előadásról maradtak le. Az így is több száz fős, lelkes közönség hurrázott, éljenzett, virágcsokrokkal árasztotta el a művészt, egyszerűen nem akarta elengedni, öt-hat ráadás számot kicsikarva tőle. Amikor mindenki felállva tapsolt, végképp megnyugodtam, mert arra gondoltam, hogy így biztosan nem látja a foghíjas széksorokat.

Ezek is érdekelhetnek