Csődjárat indul, tessék beszállni!

Túl vagyunk a futballbajnokság őszi idényének felén, érdemes hát gyorsmérleget készíteni arról, miféle focit láttunk labdarúgás címszó alatt az elmúlt hónapokban.

EgyébKun Zoltán2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Csődjárat indul, tessék beszállni!


Volt itt minden: kutyaszurkálás, kizárás, visszaengedés, liga-szövetség vita, kődobálás, válogatott agyonverések - ami szem-szájnak ingere. No igen, futball is volt, potyogtak a gólok, összejött mérkőzésenként vagy kétezer kitartó néző, a meccsek többségén az egyik csapat nyert, a másik veszített, néha pedig megosztoztak a felek a pontokon, és a sportnapilap osztályzatai alapján akadt három olyan mérkőzés, amely színvonalasabbnak tűnt az átlagnál.
Három - az ötvenhatból.
Mielőtt bárki is fanyalogni kezdene: ez káprázatos előrelépés, hiszen nem is oly rég volt olyan őszi idény, amelyben egyetlen meccs sem kapott négyes osztályzatot... Ugye hogy fejlődik a futballunk?
A válogatott persze időnként kap egy hármast, de ez csak akkor jellemző, ha éppen idegenben játszik, a Ferencváros viszont még érdekelt az UEFA-kupában, és ez már-már a Debrecen tavalyi bravúrját idézi. A zöld-fehéreket tényleg meglepő hatékonysággal és erélylyel irányítja László Csaba (az emberben persze akkor is felvetődik a sanda gyanú, hiába a jó szereplés, a szövetségi kapitány esetleges cseréje alighanem a Fradinál is váltást hoz majd a kispadon), ilyenformán a bajnoki cím első számú esélyesei. Igen ám, csakhogy amelyik csapat elér egy-két részsikert a nemzetközi porondon, az általában nem állja végig a bajnokságot. Láthattuk: három éve a ZTE elverte a Manchestert, és majdnem kiesett az NB I-ből, tavaly pedig a Debrecen megérte a tavaszt az UEFA-kupában, ugyanakkor itthon elveszítette a bajnoki aranyat. Szóval nagy kérdés, győzi-e a Ferencváros a sorozatmeccseket, hiszen az ősszel még négy csütörtök is egy-egy fárasztónak ígérkező fellépést tartogat a csapat számára.
A zöldeken kívül dicsérhető az Újpest, a Debrecen, az újoncként jól szereplő Pápa és Kaposvár, továbbá a kiesőjelölt helyen dobogóesélyessé váló MTK, a többiek pedig jól elvannak egymással - búcsúzni vélhetően úgysem tud senki, hiszen egy-két együttes majd nem fejezi be a bajnokságot, ha pedig mégis megesne a csoda, akkor az MLSZ egy gyors létszámemeléssel biztosítja, nehogy bármelyik csapat is kiessen.
{p}
A tények ugyanakkor egy picit megtévesztők: bár szombaton újra bajnoki forduló, és lapzártánk pillanatában úgy fest, hogy azon ritka játéknapok egyike elé nézünk, amely előtt egyik klubot sem akarnak kizárni az NB I-ből, azért túlzás lenne azt állítani, hogy minden rendben van a mezőnnyel. A már sokszor tárgyalt Diósgyőr mellett ugyanis három másik vidéki együttes, a Zalaegerszeg, a Videoton és a Békéscsaba is komoly anyagi gondban van, és október közepén még csak megjósolni sem lehet, hogy valamelyikük idővel netán nem lép-e viszsza a bajnokságtól. És mindez miért van? Mert a városatyák többsége politikai síkokra tereli az ügyet, és ami az egyik frakciónak jó, azt a másik kapásból megtorpedózza.
Talán még Egerszegen a legjobb a helyzet, hiszen ott az önkormányzat kimondta: megadja a kikönyörgött harmincmillió forintos gyorssegélyt a csapatnak. Hogy ezt néhány fordulóval ezelőtt miért nem tudta megtenni, rejtély: a jelek szerint az egymást marcangoló politikusok lecsillapításához kellett egy kiszenvedett döntetlen és egy sima vereség, hiszen így mindenki rádöbbent, az aranyesélyesből könnyen pofozógéppé válható ZTE szurkolóinak kiábrándultsága a következő választások idején is érződik majd... Igaz, ezt a harmincmilliót sem adják ingyen: az önkormányzat azt követelte a klubtól, hogy csökkentse 25 százalékkal a kiadásokat, mire a vezetők testületileg lemondtak - szóval várható még némi durcáskodás arrafelé. Különösen, mert a hírek szerint a tartozások több százmillióra rúgnak...
Fehérvárott ez már évek óta így megy: az ellenérdekelt politikusok káprázatos szenvedéllyel tudják megfúrni egymás elképzeléseit, és a vesztes maga a Videoton, amely tökéletesen eladósodott. (Azaz dehogy Videoton, hiszen már az egykor névadó cég is megunta az össznépi acsarkodást, és kilépésével FC Fehérvárra módosult az együttes neve. Az eladósodás mindenesetre stimmel.) A ligához közel álló források szerint, ha a csapat be tudja fejezni a bajnokságot, az nagyobb bravúr lenne, mintha az új kormányszóvivő egyszer eltalálná a pénzügyminiszter keresztnevét. A liga mindenesetre bölcsen kivár, fölösleges szankciókkal fenyegetni egy olyan klubot, amely valószínűleg magától is tönkremegy.
Jó eséllyel pályázik erre a Békéscsaba is, amelynek klubházában a minap megjelent a rendőrség, és zsáknyi irattal távozott. Az álmoskönyvek szerint ez nem éppen jó jel, mindenesetre a csabaiak azzal próbálják nyugtatni magukat, hogy csak egy partnercég elleni nyomozáshoz kellettek a papírok. Szurkolunk, hogy tényleg így legyen, de azért erős a gyanúnk, hogy Csabán is nagyon keresztbe tesznek egymásnak az emberek. Az egyetlen nyugodt személy Vágó Attila szakmai igazgató lehet, akinek a sorozatos kudarcok ellenére sincs veszélyben az állása: érthető, hiszen rendszeresen játszatja az egyik tulajdonos fiát...

Ezek is érdekelhetnek