E-gazdák

- Miközben mi a búza aratására fordítottuk minden erőnket és figyelmünket, tetemesen csökkent a napraforgó ára. Így aztán megkésve és olcsóbban kötöttünk szerződést a kereskedővel. Ezt az üzletet bizony elbuktuk - panaszolta néhány hete a tarló szélén egy középkorú agrármérnök. Majd mintegy mentegetőzve hozzáfűzte: - Hiába, az internet, a számítógép már nem az én világom!

EgyébT. Dögei Imre2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
E-gazdák


Gyanítom, hogy a fent említett gazda nincs egyedül a rohamléptekben terjeszkedő informatikához meg az elektronikus, rövidebben e-világ áldást és átkot egyaránt hozó szolgáltatásaihoz fűződő viszonyával. Pedig korunk embereinek névjegykártyáin az immár szokványosnak tekinthető mobiltelefonszámon kívül többnyire már ott van az e-mail, vagyis az elektronikus levélcím is.
Nem vagyok persze biztos benne, hogy a termények eladását illetően egy, a számítógéppel nagyobb barátságban lévő gazda a képernyő előtt ülve többre menne az imént szóba hozott társánál. Az értékesítés fortélyairól faggatózva még nem hallottam senkitől olyasmit: a számítógépes világhálón akadtunk egymásra. Többnyire a jól-rosszul bejáratott hagyományos kapcsolatokon nyugvó, adok-veszek módon megy nálunk az agrárkereskedelem.
Mindezek a Szent István Egyetem idei, E-agrárium és E-vidék címmel tartott agrárinformatikai nyári egyetemén ötlöttek fel bennem. Az eseményhez kapcsolódó agrárinformatikai fórumon még csak véletlenül sem láttam a termelés első vonalából érkezett gazdálkodót, ha úgy tetszik, e-parasztot, e-gazdát vagy e-farmert. Egymásnak bizonygatták a szakértők, hogy jelenleg nem lehet a gyakorlatban is hasznosítható - ingyen hozzáférhető - agrárpiaci információkat találni. Pedig ez a mezőgazdasági termelők támogatásának olyan, úgynevezett zöld dobozos módja lenne, amelyet engedélyez a rigorózus brüsszeli agrárszabályozás.
Senki ne gondolja persze, hogy a hazai mezőgazdasági termelés egészére az elmaradott jelző illenék. A növénytermesztésben alkalmazzák a precíziós mezőgazdaság számos elemét, közöttük a műholdas vezérlésen alapuló GPS technikát. Az állattenyésztésben is számos korszerű elektronikai berendezés működik. Nemcsak az automata fejőgépekre gondolok, hanem a legfejlettebb tejtermelő üzemekben használják például a Riska névre keresztelt komplett számítógépes telepirányítási rendszert.
Csakhogy ezek még korántsem általánosak, még a hagyományosnak tekinthető gazdálkodás dívik. Mint ahogyan a magyar társadalomra már rég nem jellemző az analfabétizmus, a kortól, nemtől és iskolai végzettségtől független informatikai írástudástól is még igencsak távol állunk.

Ezek is érdekelhetnek