EURO-levelek

Készült a Szerencsejáték Rt. támogatásával.

Egyéb2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
EURO-levelek


A közvetlen kifizetéseket érintő kultúrák után az igénybe vett támogatást számlákkal kell-e elszámolni?
- Az egyszerűsített támogatási rendszerben a támogatás területi alapon jár a termelőnek, és nem termékhez kötötten, a támogatási jogosultságot az MVH állapítja meg. A kifizetett támogatás felhasználásával a termelőnek nem kell elszámolnia.

Őstermelő és családi gazdálkodó igényelhet-e támogatást, vagy pedig ennek feltétele a mezőgazdasági vállalkozói igazolvány?
- Támogatásra a közösség területén gazdálkodó mezőgazdasági termelő jogosult, a támogatásigényléshez a termelőnek regisztráltatnia kell magát. (A 141/2003-as számú kormányrendelet az Európai Unió közös agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről szóló törvény határozza meg.) A regisztráció és a támogatás nem függ a gazdálkodási formától.

Lesz-e kiemelt támogatás az Európai Unióban a családi gazdaságoknak?
- A támogatások gazdasági formái semlegesek. Az egyes rendeletek írják elő azokat a feltételeket, amelyek alapján támogatáshoz juthatnak.

A háztáji vagy kis volumenű gazdaság mindenképpen halálra van ítélve?
- Nem, megmaradhat, bizonyos körzeten belül termékeit is értékesítheti vagy bekapcsolódhat valamilyen vidékfejlesztési programba.

A kistermelők az Európai Unióba való belépéskor hátrányos helyzetbe kerülnek, főleg az állattenyésztés területén. Sokuk a termelés megszüntetésére kényszerül. A tisztességes visszavonuláshoz milyen anyagi hátteret biztosítanak?
- A termelő igénybe veheti a korai nyugdíjazás támogatását, amennyiben megfelel a feltételeknek, vagy a félig önellátó gazdaságok támogatását, amennyiben gazdaságát életképessé szeretné fejleszteni.

Marad-e az őstermelő mint adózási kategória?
- Megmarad. A mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételi határa 2004-ben az idei négyszázezerről hatszázezer forintra emelkedett.
Valamennyi regisztrált egyéni mezőgazdasági vállalkozó jogosulttá vált értékcsökkenési leírás alkalmazására, és a családi gazdálkodókhoz hasonlóan a tárgyi eszközök (föld) beruházási költségét egy összegben elszámolhatja.

Csatlakozás után megmaradt-e a gázolaj-üzemanyag felhasználásakor a jövedéki adó visszatérítése?
- Igen, a lehetőség nemzeti hatáskörben megmarad.

Adódhat-e az Európai Unióban is olyan helyzet, mint most Magyarországon, hogy a pályázati támogatás forrása elfogy, nem biztosított minden sikeres pályázó részére. Elutasíthatnak-e sikeres pályázatot az Európai Unióban forráshiány miatt?
- Adódhat, azonban a sikeres támogatás azt jelenti, hogy nyert és megkapja a támogatást. Az egyszerűsített közvetlen kifizetés esetén ilyenkor arányosan csökkentik a támogatás összegét. Más támogatások körében, ha a fedezet elfogyott, a következő évben fizetik ki.

Mi lesz a jelenlegi, többször átalakított szövetkezetekkel az Európai Unióban?
- Fennmaradhatnak. Az Európai Unió támogatási rendszere bármely gazdálkodási formát elfogad.

Mikorra várható a szövetkezés stabil jogi szabályozásának kialakítása?
- A szövetkezeti törvény módosítása most van napirenden.

Ezek is érdekelhetnek