Kedélyeket szikráztat az akkubontó

Továbbra sincs egyezség a Vekerd határában építendő veszélyeshulladék-feldolgozó üzem megvalósításának támogatói és ellenzői közt.

EgyébBalogh Mária2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Kedélyeket szikráztat az akkubontó


Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a beruházó kft. Vekerd és Zsáka tőszomszédságában évi 25 ezer tonna akkumulátort feldolgozó üzemet szeretne létesíteni jól bevált, környezetbarát olasz technológiára hagyatkozva. A beruházásra elszánt, 165 lelket számláló bihari település polgármesteri hivatalában a közelmúltban cseréltek véleményt a finanszírozó cég meg Vekerd, Furta, Komádi képviselői. A létesítmény építését fenntartásokkal fogadó zsákai polgármester, Gulyás András nem tudott részt venni a tanácskozáson, mert a késve induló egyeztetést más ügyek miatt ott kellett hagynia.
A résztvevők viszont arra az álláspontra jutottak, hogy a Bihari Önkormányzatok Szövetsége elé kell vinni a veszélyeshulladék-feldolgozó ügyét, ahol az üzem építése mellett voksolók bizonyítanák, hogy a működés során kibocsátott égéstermék nem hat károsan a környezetre.
Gulyás Andrástól megtudtuk, hogy választ vár a beruházóktól: miért csak vizuális módon akarják meggyőzni a kételkedőket arról, hogy a tervezett feldolgozó ártalmatlan az egészségre. Zsáka polgármestere számára talány, miért nincs még elrendelve a részletes környezeti hatástanulmány készítése. Ha kész lesz, azt független szakértővel vizsgáltatják meg