Kresz-vizsga XXI. századi színvonalon

Január 1-jétől már nem tesztlapon, hanem érintőképernyős számítógépen adnak számot tudásukról, akik az autóvezetés gyakorlatot megelőzően KRESZ-ből vizsgázni kívánnak.

Egyéb2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Kresz-vizsga XXI. századi színvonalon


A csalások visszaszorítását remélik a számítógépes KRESZ-vizsgáztatás általános bevezetésétől a Közlekedési Főfelügyeletnél. A nemrégiben végrehajtott 350 millió forintos informatikai beruházás eredményeként az év végéig az országban mindenütt megszüntetik a tesztlapos vizsgáztatást, és áttérnek a gyorsabban kiértékelhető számítógépes számonkérésre.
Az elmúlt három évtizedben kizárólag tesztlapot kellett kitölteniük az elméleti KRESZ-vizsgára jelentkezőknek, amit a vizsgabiztosok utólag értékeltek ki. Az Európai Unió ugyan nem írja elő a megbízhatóbb számítógépes vizsgáztatást, ennek ellenére már valamennyi régi tagországban kizárólag ezen a módon folyik a számonkérés.
A Magyarországon most bevezetett új rendszer felhasználóbarát, használatához nincs szükség számítógépes ismeretre, az egyszerű program és az érintőképernyő mindenki számára lehetővé teszi az eligazodást és lapozást a vizsgakérdésekben. Az egyetlen komolyabb változás, hogy a számítógép valóban csak egyetlen percet engedélyez egy-egy tesztkérdés megválaszolására.
A számonkérés végén a vizsgázók maguk is megnézhetik a hibásan megválaszolt kérdéseket, amelyekhez a számítógép rövid szakmai magyarázatot ad. A Közlekedési Főfelügyelet az új rendszerű vizsgamódszert mind a 14 járműosztályban, a segédmotoros kerékpártól kezdve a kerti traktor kategóriáig egyaránt alkalmazza januártól.

Ezek is érdekelhetnek