Lőretisztítás magyar módra

A napi standolás megbuktatása után a tervek szerint szigorítják a cukorforgalmazást, ismét bevezetik a borzárjegyet, a borok utóminősítését, a borszállítmányok közúti ellenőrzését.

EgyébVarjú Frigyes2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Lőretisztítás magyar módra


Magda Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke lapunknak megerősítette: a nemrégiben megbukott standolás helyett új módszerekre van szükség a borhamisítás visszaszorításához. Erről a jövő héten a szőlő- és bortermelők, a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteinek képviselői, a VPOP és az APEH illetékes vezetői egyeztetnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Draskovics Tibor pénzügyminiszter időközben támogatásáról biztosította a borhamisítás megszüntetéséhez szükséges törvénymódosítások meghozatalát.
Lapunk úgy tudja, elsősorban arra keresik a választ, miként lehetne a jövedéki termékek szabályozásához hasonlóan törvényben határt szabni a cukor forgalmazásának. Annál, aki húsz kilónál több cukrot vesz, a VPOP ellenőrizhet. Ezzel a nagybani cukorfelhasználókat lehetne ellenőrizni. Az ország imázsát ugyanis nem befolyásolja, ha néhány őstermelő a háztáji gyümölcsből főz egy kis pálinkát, az viszont súlyos károkat okoz, hogy az idén a becslések szerint a bortermés húsz százalékát kitevő, 600-800 ezer hektoliternyi borhamisítvány készülhet az országban. Ha ez nem kerülne piacra, nem lennének értékesítési gondjaik a borászati üzemeknek, s legalább 50-60 forintos áron vásárolnák fel a szőlő kilóját a mostani 30-40 forintos, megalázóan alacsony termelői árral szemben.
A cukorforgalom ellenőrzése mellett halaszthatatlan a borzárjegy visszaállítása. Míg 2001-2002-ben, amikor kötelező volt a zárjegy, mindössze hét-nyolc hamisítási ügyet göngyölt fel a VPOP, addig a zárjegy bevezetése előtt, 2000-ben 35, a zárjegy eltörlése után, 2003-ban pedig 41, az idén eddig már 47 hamisítási ügyre derült fény. Segítség lenne, ha a borminősítő vizsgálatok számát növelnék, mert ennél is sokkal több visszaélésre bukkannának a fináncok. Ezenfelül elrendelhetnék, hogy borászati tevékenységet ezer hektónál nagyobb kapacitású üzemekben bárki csak szakirányú végzettséggel végezhessen. El akarják érni, hogy hamisítók leleplezésekor a vétkeseket az azonnali telephelybezárás mellett legalább öt évre tiltsák el a borászati tevékenységtől. Javaslatként ugyancsak elhangzott, hogy a jövedéki termékekhez hasonlóan a borszállítmányokat közúton is lehessen ellenőrizni.
Ha minden a tervek szerint halad, akkor Magyarország borászati szempontból két év múlva tiszta országnak lesz tekinthető.

Ezek is érdekelhetnek