Megszorítások az államapparátusban

A költségvetésben a legnagyobb részt - az öszszes kiadásból - az oktatás vesztette el, de mérséklődik az államapparátus, a honvédelem és a közbiztonság részesedése is az állami kiadásokból.

Egyéb2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Megszorítások az államapparátusban


A rendőrség támogatása ugyan öt százalékkal nő, ám ennek áldásait csak néhány megye és a készenlétiek élvezhetik, másutt jönnek a megszorítások. Egyenlőtlenül nő a megyei főkapitányságok pénze az ideihez képest. Lényegesen több pénzből gazdálkodhatnak Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron bűnüldözői, ám Pest, Heves és Somogy rendőrei még kétszázalékos növekedésre sem számíthatnak, így itt komoly megszorításokra lesz szükség.
Az oktatási ágazat csökkenése részben azzal magyarázható, hogy a fejlesztésekból von el a tárca, illetve a kollégiumépítéseket magántőke bevonásával próbálja finanszírozni. Számottevően zsugorodik a honvédelem büdzséje. Nő a lakáskiadások aránya a költségvetésben, összesen 394 milliárd forintot (1,6 milliárd eurót) költenek otthonteremtésre az adófizetők pénzéből a kormányzati szervek és a települések. Szerény mértékben, fél százalékkal emelkedik az egészségügy részesedése az állami kiadásokból, így minden száz forintból 9,7 forint jut gyógyításra, vagyis összesen 980 milliárd forint.
A nagy vesztes a környezetvédelem. Az idén a teljes kiadások alig két százaléka jutott a zöldügyekre, jövőre már csak 1,4 százalék.

Ezek is érdekelhetnek