Próbaper az ólak mellől

Egyáltalán nem jó ma sertéstenyésztőnek lenni Magyarországon. Nem elég, hogy a disznónak csak az utóbbi hónapokban van ára, hogy újabban már a francia meg a holland élő sertésekkel is meg kell küzdeniük hazánkfiainak. De még azt a kevéske támogatást se kapja meg az embert, amit megígért az állam.

EgyébBalogh Géza2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Próbaper az ólak mellől


Sok-sok ezer magyar sertéstartó gazda sopánkodik most ezen, de mit tehet. Menjen perre? Kit pereljen, és mennyire? Egyébként is egyedül, szemben az állammal!? Mennyi esélye lenne egy alföldi vagy dunántúli kistermelőnek a teljes államapparátussal szemben?
Nem is pereli az államot szószegésért senki. Pontosabban nem perelte. Mert a napokban egy szabolcsi szövetkezet próbapert indított az állam, illetve annak egyik hivatala ellen. Az ügy előzményeiről a Nyugat-nyíregyházi Szövetkezet elnöke, Figeczky Emil a következőket mondta:
- A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt év végén forráshiányra hivatkozva felfüggesztette a támogatási pályázatok befogadását, az esztendő utolsó napján pedig az ide vonatkozó rendeleteket egyszerűen hatályon kívül helyezte. Miközben a felfüggesztésről szóló jogszabály azt mondta, hogy a 2003-as jogos igényeket az idei költségvetési törvény életbe lépésével január 30-áig benyújthatjuk, a pályázat nélküli támogatásokat pedig automatikusan lehívhatjuk.
A szövetkezet akkurátusan elkészítette és szabályszerűen beadta hát a pályázatait, de azt az agrártárca felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elutasította. A szövetkezet persze fellebbezett, de a februárban előterjesztett kifogásait is elutasították, majd a minisztérium is így tett. A nyíregyházi szövetkezet mintegy kilencmillió forintot vesztett. Nemcsak ez bosszantja őket.
- Elképesztő lassúsággal dolgoznak a mi bürokratáink - véli Figeczky Emil. - Volt olyan levelünk, amelyre százötven nap múlva válaszolt a hivatal. Tisztában vagyunk vele, hogy a hivatalnokok sincsenek könnyű helyzetben, hogy nekik is tömérdek a munkájuk, de tudniuk kell, nekünk a sorsunk függ egynémely levelüktől. Többek között emiatt is indítottuk el a pert, melynek végeredményében biztosak vagyunk: a bíróság meg fogja ítélni a visszatartott pénzünket, hiszen a jogalapunk még 2003. december 31. előtt megszületett.
A nyíregyházi szövetkezet a Nyírség legnagyobb sertéstenyésztő gazdasága, évente 12-13 ezer disznót nevelnek fel benne, a telep árbevétele pedig megközelíti a négyszázmillió forintot. Tisztes summa, az ágazat azonban így is veszteséges volt 2003-ban. Hiába tűnik hát ekkora árbevételhez képest csekélységnek a kilencmillió forint, az elnök szerint hiánya úgy érte őket, mint a sánta embert, akinek hóna alól kirúgják a mankót.
A szövetkezetet nemrég egy másik csapás is érte, be kellett zárnia az addig jól működő vágóhídját, mert nem volt pénze, hogy az uniós normák szerint felújítsa. Több mint harminc embert voltak kénytelenek szélnek ereszteni, s most azt hallják, a sertés mellett a csirke állami támogatását is felfüggeszti a kormány. Ez idén, néhány hete történt. S ők nemcsak disznóval foglalkoznak, igen komoly baromfiágazatuk is van, évente mintegy tizennégymillió tojást értékesítenek.
- Nem vagyok én a perek embere, csupán társaimmal meg szeretnék élni a mezőgazdaságból - mondja Figeczky Emil. - Régóta mondjuk, hogy nem támogatásra, hanem jövedelemre van szükség, de hiába. Mint ahogy azt is hiába szorgalmazzuk, hogy a sertéságazatban is szigorú kvótarendszert vezessenek be. De nem, itt boldog-boldogtalan üzletelhet.

Ezek is érdekelhetnek