Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Recept


Rizsleves
Négy evőkanál rizst zsíron kissé megpirítunk, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha kész, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk. Felforraljuk, 1-2 tojássárgát elkeverünk 1-2 kanál tejföllel és a levesbe tesszük.

Szalonnával tűzdelt süllő
Megtisztítunk egy süllőt, ujjnyi távolságokon beirdaljuk és megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. Paprikás lisztbe forgatjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, és lassú tűzön hagyjuk pirulni. Ha már szép színe van, meglocsoljuk tejföllel. Gombás rizzsel tálaljuk.

Mogyorós pite
Összegyúrunk 21 dkg lisztet, 17 dkg vajat, 12 dkg cukrot, 10 dkg őrölt mogyorót és 2 egész tojást. A rácsnak leveszünk a tésztából. A nagyobbik adagot tepsiben kilapítjuk, megszórjuk reszelt almával és fahéjas cukorral. Tetejére rácsot teszünk és tojással megkenjük. Lekvárral díszíthetjük. Sütőben sárgára sütjük.
A menü ára 4 személyre: 2300 Ft.
{p}
Májpástétom
Húslevest készítünk fél kg marhafelsálból. Míg a leves forr, negyed kg sertéscombot, 20 dkg sertésmájat felaprítunk és bő, hagymás zsírban pároljuk, majd ledaráljuk. Hozzáadunk vízben áztatott zsemlét, egy nyers tojást, sózzuk, borsozzuk, mustározzuk ízlés szerint, majd beleteszünk 2 dkg felaprított füstölt szalonnát. Ha nem elég puha, kevés tejfölt keverünk bele. Gőz fölött  főzzük 1 órán át. Pirítóssal tálaljuk.

Karfiolfelfújt
Egy közepes fej karfiolt kis rózsákra tördelünk. Enyhén sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, hagyjuk megszikkadni. 3 dkg vajból világos rántást készítünk, majd felengedjük annyi tejjel, hogy krémszerűvé váljon. Az így kapott besamelt sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk, folytonos kevergetés mellett forraljuk 2 percig. Ekkor lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 4 tojássárgáját, valamint 2 dkg vajat. Ha kihűlt, belekeverjük a tojásfehérjékből felvert habot és óvatosan beleforgatjuk a karfiolt. Az egészet vajjal kikent tűzálló tálba tesszük és sütjük 15 percig. Meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk pirított zsemlemorzsával.

Diós csók
Két tojást habosra felverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, 17 dkg őrölt diót. Addig keverjük, míg sima lesz. Kikent, lisztezett tepsibe halmokat rakunk belőle, és közepes lángon sütjük. Ne szárítsuk ki! Amikor elkészült, még igen puha lesz. Jól záródó dobozban hetekig eláll.
A menü ára 4 személyre: 1500 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek