Ritmusok - érzések

E heti vendégeink: Gáspár Laci, a Karthago együttes és a Ghymes zenekar.

EgyébBorzák Tibor2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Ritmusok - érzések


Év
Elkészült Az év férfihangjának nevezett Gáspár Laci albuma, ahogyan azt a Megasztár döntője után megígérte. Az aranytorkú fiatalember szívét-lelkét beleadta élete első lemezébe. Egyértelmű, hogy számára a zene, az ének a legfontosabb, persze családja után. Hagyd meg nekem a dalt című korongja fölöttébb egységes képet mutat, és ez nagyon nagy erény. Nem csapong mindenféle műfaj között, hanem a soul, az R'n'B, a blues mellett teszi le a voksát, ahogy azt már az énekverseny során is megszoktuk tőle. Laci leginkább saját szerzeményeit adja elő, és ez tovább növeli a lemez értékét, sőt basszusgitárját is kézbe veszi. Hallható a Megasztár végén rendre felcsendülő A játék vége című szám sajátos verziója, melyben versenytársai, Aczél Gergő, Galambos Dorina, Kandech Evelyne és Schmidt Barbara énekelnek együtt. Egy másik felvételen Sub Bass (Szabi) működik közre, a vokálok pedig Szekeres Adrienn és Tunyogi Orsi nevéhez fűződnek. Összesen három feldolgozás került a kínálatba, a címadó dalon (az eredeti: All That I Want) kívül két Máté Péter-sláger szól "gáspárlacisan". Nívós kezdés, reméljük, a folytatás is ilyen lesz! (EMI)

Negyedszázad
Előző számunkban írtunk a Karthago együttes "feltámadásáról". Hogy a zenészek tényleg komolyan gondolják az elefánt újbóli dübörgését, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy megjelent a vadonatúj dalokat tartalmazó albumuk, a ValóságRock. Ez már csak azért is figyelemre méltó teljesítmény, mert 19 éve nem adtak ki stúdiólemezt. Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Gidófalvy Attila, Kocsándi Miklós és Kiss Zoltán Zénó hozza a régi formáját, ugyanúgy élvezik a közös muzsikálást, mint a kezdetek kezdetén, 1979-ben. De vajon képesek-e 25 éves fennállásuk idején is színvonalas teljesítményt nyújtani? Aki meghallgatja a lemezt, kellemesen csalódik. A Karthago mai nótái igazi rockzenei élményt nyújtanak. Mindazonáltal a lírai számaik is a jobbak közé tartoznak. Az öregfiúk sok-sok kellemes és elvarázsolt percet, valamint őrületes élményt kívánnak produkciójukkal hűséges közönségüknek, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy ők meg majd örülnek a későbbi generációból verbuválódó rajongótábornak. A régi és az új hívek egyaránt ajándékba kapják a korszerű köntösbe bújtatott Apáink útján és a koncerten rögzített Requiem című örökzöldeket. (EMI)

Évtized
Lassan húszesztendős lesz a Ghymes zenekar. Noha a népzenei (world music!) csapat szlovákiai magyarokból verbuválódott Nyitrán, mára egy kicsit a mieink lettek, mivelhogy az EMI égisze alatt immáron a negyedik hanghordozójuk lát napvilágot Magyarországon. A Smaragdvárossal kezdték, a Héjavarázssal folytatták, majd kiadtak egy koncertalbumot, most pedig egy válogatást, közben pedig zenei betétekkel szerepeltek a kiadó "nagy meselemezein". Az Egy évtized legszebb dalai összefoglaló cím arra utal, hogy az együttes utóbbi, szélesebb nyilvánosság előtt zajló időszakában készült felvételeit gyűjtötték egy csokorba. Azok közül is a legsikeresebbeket, mint például a Tánc a hóban, a Pénz szaga, a Kétszaxis, a Duna partján, a Jézuska kiscsizmája című szerzeményeket. Valamennyi karakteres Ghymes-nóta, azaz tradicionális népzenei motívumokat ötvöznek modern könnyűzenei elemekkel, és külön örvendetes, hogy a szövegek is rejtegetnek értékeket. Néhol erősebbek a szintetizátor-vonulatok, mintha komoly rockmuzsika szólna, más esetekben viszont a finomabb zenei megoldásokat választják a zenészek. (EMI)

Ezek is érdekelhetnek