Rózsás nők a változó korban

Rezes orr, lángoló orcák, a pofacsontok alatt duzzadt pattanások. A diagnózis: rosacea (rozaceának ejtik). Magyar elnevezése nincs; latinul rózsásat jelent.

EgyébLovass Ildikó2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Rózsás nők a változó korban


Meglehetősen sok középkorú, változó korba lépő nőt érint a rosacea. Vannak olyan krónikus betegségek - magas vérnyomás, cukorbetegség -, amelyekkel együtt kell élni. Igaz ez a bőrbetegségek egy részére is. Tisztában kell lennünk azzal, milyen életmód- és étrendi változásokra, speciális bőrápolásra van szükségünk ahhoz, hogy a betegség ismételt kiújulását elkerüljük.
- A rosacea első stádiumában alakulnak ki az értágulatok. A hideg, a meleg, az izgalom, a csípős ételek a normálisnál sokkal fokozottabb mértékű érreakciót okoznak. Az erek olyan gyakran kitágulnak, hogy egy idő után elveszítik a rugalmasságukat, és úgy maradnak. Ilyenkor még csupán a kitágult erek láthatók. A második szakaszban megjelennek az arc bőrén a puklik, orvosi szakszóval papulák, amelyek lehetnek gyulladt csomók, de lehet gennyes is a közepük. Csak hasonlítanak a pattanásokhoz, ám semmi közük hozzájuk. A bőr felszíne már nem sima, hanem gyulladt, ég, és esztétikailag is sokat romlott - részletezi a tünetcsoportot dr. Dobozy Enikő bőrgyógyász főorvos, aki azóta többször segített rajtam. - Főként a klimaxos hormonváltozás idején jelentkezik ez a tünet. A rosaceás bőr igen érzékeny. Ápolása azért nehéz, mert minden olyanfajta hatásra, amelyet a bőr egyébként elbír, ingerlékenységgel válaszol. Könnyen begyullad az erős napsütésre, a csípős szélre.
{p}
Tudnivalók a rosaceáról
- csak az arcon jelentkezik,
- hajlam kérdése, amely örökölhető is,
- főként a változó korú nőket érinti,
- külső és belső tényezők egyaránt kiválthatják,
- gyógyszerrel és kozmetikumokkal karbantartható,
- véglegesen nem gyógyítható,
- nem fertőző.

Jó tanácsok étkezésre, életmódra
Az esztétikailag zavaró, értágulatos állapotban már célszerű a bőrgyógyász szakorvos tanácsait betartani. Olyan életmódra és bőrápolásra van szükség, amely kíméli a bőrt. Ezzel esetleg a későbbi rosszabbodás is megelőzhető. A szélsőséges hőmérsékleten kívül a rosaceás betegek kerüljék a túl forró, túl hideg, túl fűszeres ételeket, italokat, a füstölt húsokat. Mindent, ami csíp, árthat, mert az is értágulathoz vezet. A tömény alkoholra is vonatkozik a tiltás. Bármilyen emésztési zavar igen hamar meglátszik az arc bőrén. A rosaceás betegeken a tünetek megjelenését serkentik. Fontos megoldani - természetes anyagok, például zabkorpa segítségével - a mindennapi székletet. A székrekedésen kívül teltség- és puffadásérzet, savas érzés a torokban emésztési zavarra utalhat. Ezek kezelése is hozzájárul a bőr állapotának javításához. Az időről időre kiújuló tünetek megfelelő gyógyszeres és bőrápoló kezeléssel enyhíthetők. Enyhe tünetek esetén helyi kezelést, gyógyszertárban elkészített kenőcsöket, érzékeny bőrűeknek kifejlesztett, gyári készítményeket alkalmaz a szakorvos. Súlyosabb esetben belső kezelés, gyógyszerek szedése javallható. A rosacea hosszú kapcsolatot követel a bőrgyógyász és a páciens között.

Víz és szappan tilos!
Kimondottan érzékeny bőrűeknek készült, speciális gyári kozmetikumokat javasol a szakorvos, aki esetleg többszöri próbálkozással tudja megállapítani, milyen, nem túl zsíros, nem túl száraz hidratáló, bőrápoló krém alkalmas a betegnek. A megviselt bőrnek a patikában elkészített vagy megvásárolt kozmetikumok tesznek jót. A túl meleg és túl hideg hőhatás ellen megfelelő arckrémmel védekezzünk. Nem ajánlatos a kozmetikus által kevert krémeket, a csak az egészséges bőrűeknek való készítményeket használni, mert a túlérzékeny felületet károsan izgathatják. A gyógyszertárakban kapható kozmetikumcsalád tesztelt és ellenőrzött készítmény. Kerülni kell a csapvízzel és szappannal végrehajtott mosakodást. Arctisztításhoz, sminkeltávolításhoz megfelelő arctejet használjunk. Aki megengedheti magának, vásároljon spray formájában kapható gyógyforrásvizet, azt permetezze a bőrére. Ezek a bőrgyógyászatilag igazolt készítmények frissítik, tisztítják, nyugtatják az arcbőrt.

Ezek is érdekelhetnek